کارشناس مديريت نظارت بر موادغذايي ،آشاميدني آرايشي و بهداشتي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران بررسي کرد:
چگونگي انرژي رساني مواد مغذي مانند پروتئين ها، کربوهيدرات ها و چربي ها به بدن
کارشناس مديريت نظارت بر موادغذايي ،آشاميدني آرايشي و بهداشتي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران از به تشريح چگونگي انرژي رساني مواد مغذي مانند پروتئين ها، کربوهيدرات ها و چربي ها به بدن انسان مي پردازد.
کربوهيدرات ها ساده يا پيچيده هستند. کربوهيدرات هاي ساده قندهايي هستند که در ميوه ها، عسل، شير، فرآورده هاي شير و ... يافت مي شوند. آنها همچنين شامل قندهايي هستند که در طي فرآوري غذا اضافه مي شوند. کربوهيدراتهاي ساده به سرعت، انرژي توليد مي کنند.
کربوهيدراتهاي پيچيده که به نشاسته نيز معروف هستند، در درجه اول در غلات کامل، ماکاروني، سيب زميني، لوبيا و سبزيجات يافت مي شوند. براي تبديل کربوهيدراتهاي پيچيده به قندهاي ساده، فرآيند هضم مورد نياز است.
کربوهيدرات هاي پيچيده سرشار از ويتامين ها و مواد معدني و همچنين فيبر هستند. با اين حال در حين فرايند، کربوهيدراتهاي پيچيده ممکن است تغيير کرده و بسياري از مواد مغذي مهم (به همراه مزاياي آنها) حذف شوند.
در عين حال، بهتر است از دريافت بيش از حد کربوهيدرات هاي پيچيده نيز پرهيز کنيد. يک رژيم مملو از کربوهيدرات پيچيده، انرژي زيادي به بدن شما ميرساند که نهايتاً ميتواند منجر به اضافه وزنتان گردد.
چربي ها
چربي ها، اجزاي طبيعي غذاهاي مختلف هستند و به اشکال مختلف وجود دارند. روغنهاي مورد استفاده در آشپزي نوعي چربي است. چربي ها همچنين در غذاهاي با منشاء حيواني مانند گوشت، لبنيات، مرغ و ماهي و همچنين در مواد غذايي مانند آووکادو، آجيل و زيتون يافت مي شوند. چربي ها منبع اصلي انرژي يا کالري هستند و همچنين به بدن شما در جذب برخي ويتامين ها کمک مي کنند.
پروتئين ها
پروتئين ها ساختار بدن را ساخته و ترميم مي کنند، مواد مغذي را به سلول هاي شما مي رسانند و به تنظيم فرآيندهاي بدن کمک مي کنند. پروتئين اگر بيش از اندازه در بدن موجود باشد ميتواند کالري را تأمين کند. پروتئين ها از عناصر اساسي به نام آمينواسيدها تشکيل شده اند. دو نوع آمينواسيد وجود دارد: آنهايي که بدن شما مي تواند توليد کند (معروف به اسيدهاي آمينه غير ضروري) و آنهايي که فقط مي توانند از غذايي که مي خوريد تامين شوند (معروف به اسيدهاي آمينه غير ضروري).
dir=RTL>ويتامين ها
بسياري از غذاها حاوي ويتامين ها هستند (مانندA dir=RTL>، Bdir=RTL> کمپلکس ،C dir=RTL>،D dir=RTL>، Edir=RTL> و Kdir=RTL>. ويتامين ها به بدن شما در استفاده از کربوهيدرات، چربي و پروتئين کمک مي کنند. آنها همچنين به توليد سلولهاي خوني، هورمون ها ، مواد ژنتيکي و مواد شيميايي به سيستم عصبي کمک مي کنند. کمبود اين ويتامين ها منجر به بيماري هاي مختلف مي شود.
در طول هضم ، مواد غذايي مي توانند مواد مغذي خود را از دست بدهند. گاهي اوقات توليد کنندگان، غذاهاي فرآوري شده را غني سازي مي کنند و مواد مغذي را به آن اضافه مي کنند. بهتر است غذاهاي تازه و طبيعي حاوي ويتامين در حالت طبيعي مصرف شود.
مواد معدني
مواد معدني مانند کلسيم، منيزيم و فسفر براي سلامت استخوان ها و دندان هاي شما مهم هستند. سديم و پتاسيم در ترکيب با کلر (که معمولاً به آنها الکتروليت مي گويند) به تنظيم تعادل آب و مواد شيميايي در بدن شما کمک مي کند. بدن شما به مقادير کمتري از مواد معدني مانند آهن ، يد ، روي ، مس ، فلورايد ، سلنيوم و منگنز نياز دارد، که معمولاً به عنوان مواد معدني کمياب شناخته مي شوند.
آب
آب يک نياز تغذيه اي حياتي است که دست کم گرفته مي شود. بسياري از مواد غذايي ، به ويژه ميوه ها ، حاوي مقدار زيادي آب هستند. آب تقريباً در همه عملکردهاي اصلي بدن نقش دارد. دماي بدن را تنظيم مي کند ، مواد مغذي و اکسيژن را از طريق جريان خون حمل مي کند و به حمل مواد زائد کمک مي کند. آب همچنين به مفاصل کمک کرده و از اندام ها و بافت ها محافظت مي کند.
فيبر
فيبر بخشي ازمواد غذايي گياهي مي باشد که بدن شما آن را جذب نمي کند. دو نوع اصلي محلول و نامحلول دارد و غذاهاي غني از فيبر معمولاً حاوي هر دو هستند.
غذاهاي سرشار از فيبر محلول شامل مرکبات، سيب، گلابي، زرد آلو، برگه آلو، بلغور جو دوسر، سبوس جو، جو و ... است. حبوبات مانند لوبيا، نخود فرنگي و ... نيز داراي فيبر محلول بالايي هستند. اين نوع فيبر به کاهش کلسترول خون کمک کرده، افزايش قند خون را کنترل مي کند و باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش مي شود.
فيبر نامحلول در بسياري از سبزيجات ، سبوس گندم و نان هاي سبوس دار ، ماکاروني و غلات وجود دارد. فيبر نامحلول ، دستگاه گوارش را تحريک کرده و از يبوست جلوگيري مي کند.