کارشناس اداره نظارت و ارزيابي فرآورده هاي طبيعي، سنتي و مکمل معاونت غذا و دارو بررسي کرد:
پروبيوتيک ها و اثرات آن
روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران- پروبيوتيکها ميکروارگانيسمهاي زنده اي هستند که اثرات مفيدي بر سلامت دستگاه گوارش دارند و اين کار را از طريق تعديل فلور ميکروبي روده
256033.mp3
پروبيوتيک ها و اثرات آن
کارشناس اداره نظارت و ارزيابي فرآورده هاي طبيعي، سنتي و مکمل معاونت غذا و دارو بررسي کرد:
پروبيوتيک ها
روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران- پروبيوتيکها ميکروارگانيسمهاي زنده اي هستند که اثرات مفيدي بر سلامت دستگاه گوارش دارند و اين کار را از طريق تعديل فلور ميکروبي روده انجام ميدهند. در اين مقاله دکتر نازنين نيک رفتار کارشناس اداره نظارت و ارزيابي فرآورده هاي طبيعي سنتي و مکمل معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران به پربيوتيک ها و اثرات آن مي پردازد.
براي هزاران سال، انسان از ميکروارگانيسم ها در پردازش مواد غذايي مانند تخمير شير و توليد مشروبات الکلي و غير الکلي استفاده کرده است .فوايد مصرف دوغ و ماست قرن هاست که شناخته شده است، اما فقط در قرن بيستم نتايج مثبت حاصل از مصرف لبنيات تخميري و محصولات مربوط به پروبيوتيک هاي موجود در اين محصولات شناخته شده اند.
پروبيوتيک ها از بين سويه هاي باکتري هاي روده ي ميزبان مانند باکتري هايي از جنس بيفيدوباکتريوم، لاکتوباسيلوس و مخمر انتخاب مي شوند
مکانيسمهاي اثرات سودمند پروبيوتيکها بر سلامتي دستگاه گوارش انسان هنوز بطور کامل شناخته نشده است ولي بطور کلي، پروبيوتيکها با اتصال و ساکن شدن در دستگاه گوارش باعث مهار رشد باکتريهاي بيماريزا مي شوند و تعادل ميکروبي روده را بهبود ميبخشند و باعث ارتقا عملکرد سد مخاطي دستگاه گوارش مي شوند. پروبيوتيکها انتقال آنتي ژنهاي غذايي را نيز کنترل ميکنند و باعث تحريک سيستم ايمني سيستماتيک و مخاطي ميزبان ميشوند. پروبيوتيکها توانايي حذف مواد سرطانزا را نيز دارند
برخي از اثرات مثبت پروبيوتيک ها با توجه به مطالعات صورت گرفته :
- هيدروليز آنزيمي در دستگاه گوارش با مشارکت باکتري ها باعث افزايش دسترسي زيستي به ليپيدها و پروتئين ها مي شود
- حساسيت زايي مواد غذايي را کاهش مي دهد
- در کودکاني که مخلوط هاي غني شده از پروبيوتيک ها را دريافت مي کنند علائم آلرژي به طور قابل توجهي کمتر است
- پروبيوتيک ها ، ويتامين هاي گروه B و K و همچنين محافظ سلولي اسيدهاي چرب با زنجيره کوتاه و پلي آمين ها (پوترسين، اسپرمين و اسپرميدين) را سنتز مي کنند باکتري اسيد لاکتيک سطح ويتامين هاي گروه B را افزايش مي دهد
- باکتري هاي موجود در ماست سطح اسيد فوليک، نياسين و ريبوفلاوين را تا ?? برابر افزايش مي دهد
بررسيها نشان ميدهند که پروبيوتيکها به طور معمول عوارض جانبي چنداني ندارند اما ممکن است مصرف اين مکمل ها موجب بروز اسهال، استفراغ، آروغ، نفخ، سکسکه و افزايش توليد مخاط و جوش هاي پوستي شود
به طور کلي ، با توجه به نتايج مشاهده شده درمقالات متعدد ، بيماراني که در بخش مراقبت هاي ويژه(ICU) بستري هستند ، نوزادان بسيار بيمار، افراد مبتلا به نقص سيستم ايمني ، بيماران با پانکراتيت حاد بهتر است زير نظر پزشک خود مکمل هاي پروبيوتيک را مصرف کنند.
تهيه شده توسط دکتر نازنين نيک رفتار کارشناس اداره نظارت و ارزيابي فرآورده هاي طبيعي، سنتي و مکمل معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران
.
: