معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران:
هفته جهاني آگاهي از داروهاي آنتي ميکروبيال و جلوگيري از مقاومت به اين داروها
??- ?? نوامبربرابر با ?? آبان لغايت ? آذرماه به نام هفته جهاني " آگاهي از داروهاي آنتي ميکروبيال World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) و جلوگيري از مقاومت به اين داروها نامگذاري شده است.
255958.mp3
هفته جهاني آگاهي از داروهاي آنتي ميکروبيال و جلوگيري از مقاومت به اين داروها
هفته جهاني " آگاهي از داروهاي آنتي ميکروبيال World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) و جلوگيري از مقاومت به اين داروها
??- ?? نوامبربرابر با ?? آبان لغايت ? آذرماه به نام هفته جهاني " آگاهي از داروهاي آنتي ميکروبيال World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) و جلوگيري از مقاومت به اين داروها نامگذاري شده است.
روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران- سازمان همکاري هاي سه جانبه( AMR)، سازمان خواربار و کشاورزي ملل متحد (FAO)، سازمان جهاني بهداشت حيوانات (OIE) و سازمان بهداشت جهاني (WHO) در يک همکاري مشترک ، موضوع هفته جهاني آنتي بيوتيک ها را در سال ????، "آگاهي را گسترش دهيد، مقاومت را متوقف کنيد" و " با ضد ميکروب ها، با احتياط رفتار کنيد." اعلام کرده اند.
دکتر مهري محمدي کارشناس مسئول تجويز و مصرف منطقي دارو معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران به مناسبت هفته جهاني آگاهي از داروهاي آنتي ميکروبيال و جلوگيري از مقاومت به اين داروها گفت : هدف از وحدت و کمپين هفته جهاني آنتي ميکروبيال در سال ???? ، اين است که ذينفعان از جمله سياست گذاران ، مراقبين بهداشتي و عموم مردم را با پديده مقاومت داروهاي ضد ميکروب و عواقب رخداد اين فاجعه آگاه کنند و اتفاقات وپيامدها را در اين خصوص رخ داده به اشتراک بگذارند و نشان دهند که چگونه اقدامات افراد، خانواده ها، متخصصان و جوامع بر گسترش مقاومت آنتي بيوتيکي( AMR ) تأثير مي گذارد.
پديده مقاومت آنتي بيوتيکي( AMR ) زماني اتفاق ميافتد که باکتريها، ويروسها، قارچها و انگلها در طول زمان جهش و تغيير يافته، مقاوم شده و ديگر به داروها پاسخ نميدهند. اين امر درمان عفونت ها را سخت تر مي کند و خطر گسترش بيماري، شدت يافتن بيماري هاي عفوني و مرگ را افزايش مي دهد. وي ادامه داد: براي جلوگيري از بروز عفونت و گسترش آن به لزوم اقداماتي مانند : واکسيناسيون، روابط جنسي ايمن، سالم و حفاظت شده، رعايت صحيح بهداشت دست، اقدامات ايمني مواد غذايي، و افزايش دسترسي به آب و امکانات بهداشتي نياز داريم.
وي در ادامه افزود: AMRپديده مقاومت آنتي ميکروبيال، يک مشکل اساسي و جدي است که بر سلامت انسان، حيوان، گياه و محيط زيست تأثير مي گذارد. بنابراين، پرداختن به AMR نيازمند يک رويکرد کلي نگر و چند بخشي است که به آن رويکرد سلامت گفته مي شود. با طراحي و اجراي برنامهها، سياستها، قانونگذاري و تحقيقات چندبخشي در سراسر جهان و در ابعاد سلامت انسان، جانوران و گياهان ، توليد غذا و خوراک و محيطزيست، AMR ميتواند به طور موثر براي دستيابي به نتايج بهتر مورد توجه قرار گيرد و ضمن اينکه بايد مسئوليت و وظايف هر کسي مشخص باشد و همه ما در اين اقدامات دخيل و مسئول باشيم، بايد هرکسي بايد نقش خود را به بهترين شکل ايفا نمايد.
براي آشنايي بيشتر با اين پديده که در صورت بروز آن، سلامت و آينده حيات براي انسان ها، حيوانات و گياهان مورد تهديد جدي قرار خواهد گرفت، اينگونه ادامه داد: داروهاي آنتي بيوتيک که اشتباهاً تحت عنوان "چرک خشک کن" شناخته مي شوند، در واقع دسته ي دارويي مهمي هستند که عليه عفونت هاي باکتريايي در بدن مبارزه مي کنند و باکتري ها را يا از بين مي برند و يا از رشد و تکثيرشان در بدن جلوگيري مي کنند. هر داروي آنتي بيوتيک بر طيف خاصي از باکتري¬ ها مؤثر است و ممکن است يک آنتي بيوتيک بر نوع ديگري از عفونت باکتريايي موثر نباشد.
دکتر محمدي ضمن اشاره به عدم تاثير آنتي بيوتيک ها بر بيماري هاي ويروسي افزود : براي همين است که هنگام سرما خوردگي، به هر ميزان آنتي بيوتيک يا اصطلاحاً "چرک خشک کن" مصرف مي کنيم باز هم بهتر نمي شويم. اين هم يک اشتباه بزرگ است که اغلب از آنتي بيوتيک هاي متنوع استفاده مي کنيم.
تشخيص اينکه عفونت ويروسي است يا باکتريايي، صرفاً وظيفه و مسئوليت پزشک است. يک سري علائم و شاخص هايي وجود دارد که به پزشک در تمايز باکتريايي يا ويروس بودن عفونت، کمک مي کند تا متناسب با آن داروي مناسب را تجويز کند و يا حتي هيچ دارويي تجويز نکند و فقط توصيه به مراقبت هاي خاص، استراحت کافي و غذاي کافي نمايد. فراموش نکنيد که هيچگاه نبايستي داروساز يا پزشک را براي دريافت آنتي بيوتيک تحت فشار قرار داد و اصرار به تجويز و دريافت نابجاي اين داروها نمود.
وي خاطر نشان کرد: هر زمان که ما يک داروي آنتي بيوتيک را با تشخيص خودمان يا افراد غيرپزشک مصرف کنيم، يک قدم به سمت عوارض جانبي و مقاومت آنتي بيوتيکي پيش مي رويم. بسياري از عفونت هاي ويروسي مانند سرماخوردگي، آنفولانزا و بسياري از گلودردها واقعاً نيازي به درمان با آنتي بيوتيک ندارند.
مقاومت آنتي بيوتيکي به اين معناست که در صورت ابتلا به عفونت باکتريايي حتي با مصرف دارو، باکتريها همچنان به رشد و فعاليت ادامه مي دهند و دارو قادر نيست باکتري را از بين ببرد و از فعاليت بيماري زايي اش جلوگيري کند. زماني را تصور کنيد که ديگر آنتي بيوتيکها هيچ تأثيري نداشته باشند، يعني زماني که بيماري يي حتي سخت به راحتي با مصرف يک دوره ي مصرف آنتي بيوتيک درمان مي شد اما اکنون با مصرف همان آنتي بيوتيک هرروز پيشرفت مي کند و به مرحله ي خطرناک مي رسد.
زماني که بيماري به نوع مقاوم به آنتي بيوتيک تبديل مي شود، ديگر درمان ساده نيست و پزشکان مجبور مي شوند از چندين دارو با طيف عوارض بيشتر و گران قيمت تر و پردردسرتر استفاده کنند.
و اگر با روند کنوني پيش برويم ديگر حتي با اين روش نيز به نتيجه نمي رسيم و ديگر هيچ دارويي قادر نخواهد بود ما را در برابر عفونت ها محافظت کند و بيماري هاي عفوني قطعاً منجر به مرگ خواهد شد.
آنتي بيوتيک ها به علت استفاده نابجا، مصرف خودسرانه و مصرف زياد در حال از دست دادن اثربخشي خود هستند و اين موضوع حيات انسان ، حيوانات و گياهان را با مخاطره جدي روبرو مي کند.
دکتر محمدي از علل مقاوم شدن ميکروب ها نسبت به داروها گفت و عنوان کرد : مصرف بيش از حد و غيراصولي آنتي بيوتيک ها، به باکتري ها فرصت مي دهد مکانيسم هاي دفاعيشان را براي مقاومت در برابر داروها فعال تر کنند.
هر زماني که هر فردي در جامعه يک آنتي بيوتيک مصرف مي کند، باکتري هاي حساس (که هنوز دارو بر آن ها اثر دارد) از بين مي روند اما باکتري هاي مقاوم شروع به رشد و تکثير مي کنند؛ بنابراين با هر بار مصرف آنتي بيوتيک تعداد باکتري هاي مقاوم افزايش مي يابد و به تدريج جايگزين باکتري هاي حساس مي شوند.
از طرفي زماني که ما به اشتباه آنتي بيوتيک را براي درمان عفونت ويروسي مانند سرماخوردگي، بسياري از گلودردها، برونشيت، سينوزيت و يا عفونت گوش مصرف مي¬کنيم علاوه بر اينکه عفونت ويروسي درمان نمي شود بلکه به باکتري ها زمان مي دهيم که فعاليت شان را عليه آنتي بيوتيک افزايش دهند.
وي در پايان اشاره اي به راههاي جلوگيري از پديده ي مقاومت آنتي بيوتيکي داشت و گفت : از پزشک و داروساز براي به کار گيري روش هاي غير درمان با آنتي بيوتيکي که در بهبود حال ما مؤثر است مشاوره بگيريم . صرفا تحت نظر و تجويز پزشک، آنتي بيوتيک را مصرف کنيم و از مصرف خودسرانه و يا قطع مصرف بدون مشاوره پزشک و يا داروساز اکيداً خودداري کنيم.
هرگز براي مصرف آنتي بيوتيک ها براي عفونت هاي ويروسي مانند سرماخوردگي به پزشک و داروساز اصرار نکنيم.
آنتي بيوتيک ها بايستي سر ساعت مصرف شوند در غير اين صورت اثربخشي نخواهند داشت.
هرگز در دفعات جديد و مشابه به ابتلا به بيماري ، همان آنتي بيوتيک را تکرار نکنيم و داروي تجويز شده توسط پزشک براي بيماري خود را به فرد ديگري، پيشنهاد نکنيم.
و براي درمان عفونت در گروه هاي حساس يعني نوزادان و کودکان و يا در سالمندان هرگز بدون مشورت با پزشک آنتي بيوتيک توصيه و يا مصرف نکنيم.
و مصرف آنتي بيوتيک ها را حتي المقدور به حداقل برسانيم.
: