معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران
مصرف پروبيوتيک ها چه فوايدي دارد ؟
شواهد حاصل از مطالعات زيادي نشان مي دهد مصرف مواد غذايي و مکمل هاي حاوي انواع مشخصي از باکتري هاي زنده مي تواند براي درمان و حتي پيشگيري ازبرخي از بيماري ها موثر باشد.
255239.mp3
مصرف پروبيوتيک ها چه فوايدي دارد ؟
مصرف پروبيوتيک ها چه فوايدي دارد ؟
شواهد حاصل از مطالعات زيادي نشان مي دهد مصرف مواد غذايي و مکمل هاي حاوي انواع مشخصي از باکتري هاي زنده مي تواند براي درمان و حتي پيشگيري ازبرخي از بيماري ها موثر باشد.
به گزارش روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران: باکتري ها به بيماري زا بودن شهرت دارند، لذا درک اين موضوع که مصرف چند بيليون از آنها در روز براي حفظ سلامت بدن مفيد است ، مشکل بنظر مي رسد. اما شواهد حاصل از مطالعات زيادي نشان مي دهد مصرف مواد غذايي و مکمل هاي حاوي انواع مشخصي از باکتري هاي زنده مي تواند براي درمان و حتي پيشگيري ازبرخي از بيماري ها موثر باشد از آنجايي که 45 درصد سلولهاي سيستم ايمني بدن ما در سيستم گوارش قرار گرفته اند، هر نوع تغيير در سيستم گوارش ما ميتواند اثري مستقيم بر سيستم ايمنيبدن داشته باشد.
به گفته هنري کارشناس اداره نظارت بر مواد غذايي آشاميدني آرايشي و بهداشتي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران طبق تحقيقات انجام شده، مصرف محصولات پروبيوتيکي با بهبود فلور باکتريايي سيستم گوارش ميتوانند مشکلات ناشي از بيماري هاي آلرژيک در کودکان را به تاخير اندازد و از عفونت هاي ادراري و واژينال در زنان پيشگيري نمايد. خود درماني با باکتري ها آنچنان عجيب بنظر نمي رسد. تخمين زده مي شود. اين ميکرو ارگانيسم ها ( يا ميکروفلورها ) معمولا نه تنها ما را بيمار نمي کند بلکه اغلب مفيد است .داروهاي مسکن باکتري هاي پاتوژن را تحت کنترل نگاه مي دارد ، به هضم و جذب مواد مغذي کمک مي نمايد ، و در عملکرد ايمن سازي مشارکت مي نمايد.
وي در ادامه پيرامون مزاياي مصرف پروبيوتيک ها افزود :همه پروبيوتيک ها يکسان نيستند. گونه هاي مختلف باکتري ها اثرات متفاوتي دارند. براي مثال ،يک گونه ممــکن است با ميکروارگانيسم هاي بيماري زاي حفره دهان مقابله نمايد و نياز به زنده ماندن در طول عبور از روده نباشد.تحقيقات درمورد اين موجودات ،مفيد بودن آن ها را در درمان و پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي زير نشان داده است :
* اسهال * يبوست * تغيير در ترکيب نمک هاي صفراوي * بهبود فعاليت ضد باکتريايي ، ضد التهابي * سندروم روده تحــريک پذير * کوليت اولسراتيو * عفونت هاي واژينال * عفونت هاي مجاري ادرار * عود سرطان مثانه * عفونت مجراي گوارش توسط کلستريديوم ديفيسيل * اثرات جانبي احتما لي ناشي از برداشتن کولون * اگزما در کودکان * اثرات بالقوه در کاهش علايم آلرژيک ، سرطان ، ايدز ، عفونت ها ي تنفسي * کاهش اثرات افزايش سن * خستگي * اوتيسم * اوستئو پروزيس و چاقي و ديابت نوع 2 .
برخي از معمول ترين ميکروارگانيسم هاي پروبيوتيک عبارتند از : انواع لاکتوباسيلوس ، بيفيدو باکتر و گونه هــــــــايي از باسيلوس و ايشرشيا کلي ، آنتروکوکسي ، و برخي از مخمرها.
تحقيقات در دهه هاي گذشته نشان داده است پروبيوتيک ها به همراه پره بيوتيک ها و سين بيوتيک ها در حفظ سلامت انسان موثرند.
کارشناس اداره غذا در خصوص پره بيوتيک ها اظهار داشت : پره بيوتيک ها اغلب فيبرهاي غير قابل هضمي هستند و روي سلامت ميزبان از طريق تحريک انتخابي رشد و / يا فعاليت تعـــدادي از ميکروارگانيسم ها در کولون ، معمولا لاکتوباسيل ها و بيفيدو باکترها عمل مي کنند. آنها در مقابل اثرات اسيد معده در شکم ، نمک هاي صفراوي و ديگر آنزيم هاي هيدروليز کننده مقاومت مي کنند.و به آساني در فلور ميکروبي روده قابل تخمير هستند. پره بيوتيک ها ترکيباتي از کربوهيدرات ها هستند که به سختي دوز مورد نياز آن ها درک مي شود. برخي از منابع پره بيوتيک ها شامل : شير مادر ، دانه سويا ، منابع اينولين ، انواع جو کامل ، گندم کامل و کربوهيدراتهاي غير قابل هضم بخصوص اوليگو ساکاريد هاي غير قابل هضم هستند..
برخي از اثرات پره بيوتيک ها مثل اينولين و پکتين روي سلامت انسان عبارتند از کاهش شيوع و مدت اسهال ، تسکين التهاب مرتبط با اختلالات روده اي و اثرات حمايتي در پيشگيري از سرطان روده دارند. علاوه براين در بهبود دسترسي بيولوژيک و جذب مواد معدني ، کاهش عوامل خطرزا در ابتلا به بيماري هاي قلبي عروقي ، وافزايش احساس سيري و کاهش وزن نقش موثري دارند و لذا از ابتلا به چاقي جلوگيري مي نمايند.
وي به سين بيوتيک ها پرداخت و افزود : سين بيوتيک ها در واقع اثرات پره بيوتيک هارا در جايي که با پروبيوتيک ها تلفيق مي شوند، افزايش مي دهد. سين بيوتيک ها بطور موثري در بهبود گردش و عملکرد ميکروارگانيسم هاي زنده موجود در مکمل هاي رژيم غذايي در مجراي گوارش، از طريق تحريک رشد و/ يا فعال سازي متابوليسم يک يا تعداد محدودي از باکتري هاي ارتقا دهنده سلامت، در بدن انسان تاثير گذارند.
گردآوري و ترجمه : زهره هنري
: