کارشناس اداره نظارت برمواد غذايي، آشاميدني، آرايشي و بهداشتي:
تغذيه ي مناسب در شرايط آلودگي هوا
روابط عمومي معاونت غذا و دارو ايران- اين روز ها آلودگي هوا ، معضل جدي شهرنشينان است اما کودکان، سالمندان، مادران باردار و مبتلايان به بيماري هاي قلبي ،ريوي بيشتر از ديگران در معرض خطر هستند. در اين مقاله مهندس سمانه محمد زاده کارشناس اداره نظارت بر موادغذايي، آشاميدني آرايشي و بهداشتي معاونت غذا و دارو به بايد ها ونبايدهاي تغذيه اي در شرايط آلودگي هوا ميپردازد.
255974.mp3
تغذيه ي مناسب در شرايط آلودگي هوا
تغذيه ي مناسب در شرايط آلودگي هوا
اين روز ها آلودگي هوا ، معضل جدي شهرنشينان است اما کودکان، سالمندان، مادران باردار و مبتلايان به بيماري هاي قلبي ،ريوي بيشتر از ديگران در معرض خطر هستند . مواد آلوده کننده هوا شامل مونوکسيد کربن ،دي اکسيد گوگرد ،اکسيدهاي نيتروژن دار هيدروکربن هاي سوخته نشده ، برميد سرب و ساير ترکيبات سربي و .. مي باشد . اين آلاينده ها با حمله به سلولهاي بدن عوارض نامطلوبي به جاي مي گذارند. در حالت عادي ، سيستم دفاعي بدن ، سلولها را از کليه آسيب هاي محيطي محافظت مي کند. اما عوامل مخربي مثل اشعه ماوراء بنفش، الکل و آلودگي هاي محيط و ... باعث مي شوند بدن نتواند مبارزه کند در نتيجه ساختمان و عمل سلول هاي بدن توسط مخربهايي نظير راديکال هاي آزاد تخريب مي شود .در مقابل، آنتي اکسيدان ها ،مولکول هايي هستند که جلوي عمل راديکال هاي آزاد را گرفته و مانع از تخريب سلول هاي حياتي بدن مي شوند.؛ در اينجا به بايد ها ونبايدهاي تغذيه اي در شرايط آلودگي هوا خواهيم پرداخت.
- ويتامين هاي B و C بهترين دشمن آلودگي هوا
خوردن کرفس ، اسفناج ، گوجه فرنگي ، ليمو شيرين ، پرتقال ، نارنگي و کاهو را در هر کجا که هستيد ، داخل ماشين ، خانه يا دفتر کار فراموش نکنيد ! از طرفي ويتامين E را مي توانيد در جوانه گندم ، گردو ، بادام ، زيتون و سبزيجات داراي برگ هاي سبز پيدا کنيد.
- سلنيوم و بتاکاروتن : آنتي اکسيدان هاي مهم بدن
سلنيوم در غذا هاي دريايي، آجيل ها و غلات کامل يافت مي شود و خوراکي هايي نظير طالبي ، انبه ، کدو تنبل ، فلفل دلمه اي ، اسفناج و کلم ، سرشار از بتاکاروتن هستند.
در زمان آلودگي هوا ، شير ، ماست و ساير لبنيات را تا آنجا که مي توانيد مصرف کنيد. انواع لبنيات، حاوي فسفر ، منيزيم و کلسيم بوده و به شما کمک مي کنند تا با اثرات آلودگي هوا بر بدن خود مقابله کنيد.
پروتئين موجود در شير مي تواند سرب ناشي از آلودگي هوا را به يک ترکيب محلول تبديل کند و اين ترکيب مي تواند مانع از جذب سرب در بدن و همچنين تسهيل دفع آن شود.
کلسيم و آهن ميزان دوز جذب شده سرب را کاهش داده و از اين طريق ، از شما در برابر آلودگي هوا محافظت مي کنند.
- چربي هاي امگا ?
امگا ? از بدن در برابر اثرات مخرب آلودگي هوا بر سلامت قلب و پروفايل چربي فرد محافظت مي کند ؛ آجيل و دانه هايي مانند گردو ، دانه هاي چيا و دانه هاي کتان ، از منابع امگا ? به شمار مي آيند.
- ويتامين D
ويتامين D ، بدن را در برابر تشديد اثرات مخرب ناشي از آلودگي هوا محافظت مي کند ؛ منابع غذايي غني از ويتامينD طبق مطالعات انجام شده شامل : قارچ ، صدف ، تخم مرغ و روغن کبد ماهي است.
طبق مطالعات ، مکمل هايي با ?/? ميلي گرم اسيد فوليک، ?? ميلي گرم ويتامين B? و ? ميلي گرم B?? ، مي تواند اثرات مضر آلودگي هوا بر بدن را کاهش دهد.
- سبزيجات خانواده کلم
اين سبزيجات حاوي ترکيبي شيميايي به نام Sulforaphane و آنتي اکسيداني به نام Glucoraphanin هستند ؛ سولفورافان و گلوکورافانين ، تأثير آلودگي هوا بر بيماري هاي آلرژيک و آسم را کاهش مي دهند و به سم زدايي برخي از آلاينده هاي موجود در هوا کمک مي کنند.
از غذا هاي غني از سولفورافان و گلوکورافانين ميتوان به : جوانه کلم بروکلي و کلم بروکلي ، گل کلم ، کلم پيچ ، جوانه بروکسل ، کلم و دانه خردل اشاره کرد.
- فست فود ممنوع!
در اين روزها سعي کنيد از غذا هاي آماده و فست فود ها و همچنين غذاهاي چرب اجتناب کنيد.
سمانه محمدزاده ) کارشناس اداره نظارت بر مواد غذايي ،آرايشي و بهداشتي-( آذر ماه ????
: