معاونت غذا ودارو دانشگاه علوم پزشکي ايران
آغاز هفته جهاني تيروئيد
روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران_25 ماه مي مصادف با 5 خرداد ماه سال جاري به نام روز جهاني تيروئيد نامگذاري شده است.
255634.mp3
آغاز هفته جهاني تيروئيد
آغاز هفته جهاني تيروئيد
به گزارش روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران: 25 ماه مي مصادف با 5 خردادماه سال جاري به نام روز جهاني تيروئيد نامگذاري شده است.
دکتر محمدي کارشناس تجويز و مصرف منطقي دارو معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران گفت: هفته جهاني تيروئيد از 25 لغايت 31 ماه مي (5 لغايت 11 خرداد) و به طور خاص 25 ماه مي مصادف با 5 خرداد ماه سال جاري روز جهاني تيروئيد نامگذاري شده است .
وي گفت: روز جهاني تيروئيد فرصتي را فراهم کرده است تا اعضاي انجمن هاي تيروئيد در سراسر جهان با تشويق جوامع ملي و کارگروه هاي تيروئيد، براي اطلاع رساني درمورد تشخيص و معالجه بيماري هاي تيروئيد و همچنين ارائه راههاي پيشگيري و کنترل و نيز پيشگيري کردن از طريق تغذيه کافي يد ، در اختيار عموم قرار دهند. اين اطلاعات مي تواند از طريق رسانه ها ، رويدادهاي سازمان يافته و جلسات با مردم، به اشتراک گذاشته شود. هدف از اين کار ارتقاء آگاهي و بيان اهميت عملکرد بهينه غده تيروئيد در دوران کودکي ، در دوران بارداري و در طول زندگي بزرگسالان است.
از اين رو در سال 2020 ، روز جهاني تيروئيد به اهميت عملکرد اين غده در مادر و کودک اختصاص يافته است.
دکتر محمدي در ادامه اظهار داشت: غده تيروئيد يکي از بزرگترين غدد درون ريز بدن است. اين غده کوچک پروانه اي شکل در مقابل حنجره و زير گردن قرار دارد و هورمونهاي توليد شده توسط آن، بر عملکردهاي حياتي بدن تأثير مي گذارند ، دماي بدن و تپش قلب را تنظيم نموده ، بر قدرت تفکر و مغز تاثير گذاشته و سوخت و ساز و کنترل متابوليسم ها را بر عهده دارد ، بنابراين سلامت تيروئيد از اهميت بالايي برخوردار است.
اختلالات تيروئيد در سرتاسر جهان بسيار شايع است و بر هر سني تأثير گذاشته و علائم زيادي دارند. شايع ترين اختلالات تيروئيد شامل پرکاري تيروئيد (افزايش غير طبيعي فعاليت تيروئيد) ، کم کاري تيروئيد (کاهش عملکرد غير طبيعي تيروئيد) ، تيروئيديت (التهاب غده تيروئيد) و سرطان تيروئيد است و اغلب در اثر کمبود يد ايجاد مي شوند.
يکي از دلايل اصلي کم کاري تيروئيد در جهان کمبود مصرف يد است که خوشبختانه از ?? سال قبل با تجويز نمک يددار برطرف شده است .
براي رشد مناسب جنين ، سطح دقيق و صحيح هورمونهاي تيروئيد در دوران بارداري ضروري است. کودکان براي داشتن رشد و تکامل مناسب به هورمونهاي تيروئيد قبل و بعد از تولد نياز دارند . برخي از نوزادان بدون غده تيروئيد متولد مي شوند . کم کاري تيروئيد مادرزادي CHT ، وضعيتي است که به علت کم کاري يا فقدان تيروئيد پيش مي آيد. نوزادان مبتلا به CHT نمي توانند هورمون تيروئيد را به اندازه کافي و براي رفع نياز بدن توليد کنند خوشبختانه اين بيماري به درستي تشخيص داده مي شود و در روزهاي اول پس از تولد و با يک غربالگري ، درمان صحيح و با دادن مکمل هورمونهاي تيروئيد و پيگيري هاي منظم ، آنها مي توانند زندگي معمولي را داشته باشند.
وي گفت بنا به اظهارات رئيس پژوهشکده غدد درون ريز و متابوليسم ايران ، از هر ???? تا???? نوزادي که متولد مي شوند يکنفر دچار کم کاري تيروئيد است که خوشبختانه با اجباري شدن آزمايش خون پاشنه پا در سه روز اول زندگي تشخيص داده شده و درمان مستمر تا پايان عمر خواهد داشت.
کارشناس معاونت غذا و دارو در ادامه با اشاره به انواع بيماري هاي تيروئيد اظهار داشت: در کم کاري تيروئيد يا هيپوتيروئيدي، غده تيروئيد به اندازه کافي هورمون توليد نمي کند و باعث مي شود بسياري از متابوليسم ها کاهش يابند و علائمي مانند خستگي، احساس سرما، يبوست ، ضعف عضلاني، افزايش وزن عليرغم نخوردن غذا، درد عضلاني، احساس افسردگي و ناراحتي ، خشکي پوست، شکنندگي و ريزش مو، کاهش ضربان قلب، صورت پف کرده، صداي خشن، خونريزي بيش از حد قاعدگي، و افزايش کلسترول بد خون را باعث مي شود. کم کاري تيروئيد با قرصهايي با ساختار شبيه به هورمون طبيعي تيروئيد درمان مي شود و احتمالا تا آخر عمر مصرف اين قرصها ادامه خواهد داشت. کم کاري درمان نشده در دوران بارداري سبب کم خوني ، پره اکلامپسي، وزن کم نوزاد هنگام تولد ، سقط جنين و مشکلات رشدي و عدم پيشرفت مغز کودک مي گردد. کم کاري تيروئيد با افزايش توليد پرولاکتين يا هورمون توليد شير ، مانع از تخمک گذاري شود.
هورمون هاي بارداري باعث افزايش سطح هورمون هاي تيروئيد در خون شده ، از طرفي هورمون هاي تيروئيد نيز براي رشد مغز جنين ضروري مي باشند. بنابراين بسيار مهم است که قبل از باردار شدن و حاملگي، بررسي هاي لازم صورت گيرد. پرکاري کنترل نشده و کم کاري تيروئيد مشکلاتي را براي مادر و نوزاد به وجود آورند.
در ادامه ساير بيماري هاي تيروئيد شامل: 1 - هايپرتيروئيدي يا پرکاري تيروئيد: ناشي از بيماري گريوز، 2- تيروئيديت يا التهاب تيروئيد: ناشي از بيماري هاي خود ايمني، ديابت نوع 1، آرتريت روماتوئيد، ژنتيک ، عفونت هاي ويروسي يا باکتريايي و نوع خاصي از داروها ، 3- گواتريا بزرگي غده تيروئيد 4- گرههاي تيروئيد و 5- سرطان تيروئيد يا رشد غير طبيعي سلولهاي غده تيروئيد را بر شمرد و اظهار داشت جهت دريافت اطلاعات تکميلي در خصوص اين بيماري ها و انواع روشهاي تشخيص و درمان به اخبار پايگاه معاونت غذا و دارو به آدرس: https://fdo.iums.ac.ir/ در تاريخ 7 خرداد 98 مراجعه نماييد.
: