• 1397/05/14 - 07:20
  • - تعداد بازدید: 507
  • - تعداد بازدید کنندگان: 507
  • زمان مطالعه: 4 دقیقه
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران

گرمازدگي Heat Stroke چيست ؟

گرمازدگي Heat Stroke چيست ؟
 
به گزارش روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران : گرمازدگي به حالتي اطلاق مي شودکه به علت قرار گرفتن طولاني مدت درمعرض گرماي شديد يا انجام فعاليت جسمي دردماي ب

255133.mp3 گرمازدگي Heat Stroke چيست ؟


گرمازدگي
Heat Stroke چيست ؟
 
به گزارش روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران : گرمازدگي به حالتي اطلاق مي شودکه به علت قرار گرفتن طولاني مدت درمعرض گرماي شديد يا انجام فعاليت جسمي دردماي بالا، دماي بدن که درحالت طبيعي 37 درجه سانتيگراد  يا 6/98 درجه فارنهايت مي باشد به 40 درجه سانتي گراد يا 104 درجه فارنهايت و بالاتر برسد.
به گفته ي دکتر محمدي کارشناس واحد تحقيق و توسعه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران، گرمازدگي که اغلب در ماههاي تابستان رخ مي دهد ميتواند از طيف خفيف تا شديد بروز کند وباعث جدي ترين آسيب ها به فرد شود. قرار گرفتن طولاني مدت  در محيط هاي بسيار گرم و يا در معرض گرما بودن به واسطه شغل مانند کارگران ساختماني، ورزشکاران در رشته هاي مختلف، پياده روري در هواي گرم، کارکردن در کوره پزخانه ها و آتش نشاني ميتواند منجر به گرمازدگي شود.
نوعي از گرمازدگي  که " گرمازدگي کلاسيک يا nonexertional "ناميده ميشود ناشي از قرار گرفتن در محيط گرم است که اغلب در افراد مسن و افراد مبتلا به بيماري مزمن رخ ميدهد اما در نوع " گرمازدگي exertional " افزايش دماي بدن، در اثر فعاليت شديد فيزيکي در هواي گرم رخ ميدهد.
دکتر محمدي به علائم گرمازدگي اشاره کرد و گفت: درگرمازدگي تشخيص مبتني بر علائم مي باشد. در نوع خفيف گرمازدگي حتي توسط پزشک ممکن است تشخيص داده نشود در حاليکه در نوع شديد ميتواند به بستري شدن و حتي در صورت عدم انجام به موقع اقدامات درماني منجر به مرگ فرد گرمازده شود.
 در گرمازدگي نوع خفيف، بدن به شدت عرق کرده حجم خون کاهش مي يابد و منجر به تعريق شديد، سردرد، سر گيجه، ضعف، تهوع و استفراغ، افزايش ضربان قلب و کاهش فشارخون ميگردد ، پوست مرطوب ، سرد و رنگ پريده شده و دماي بدن به 38 تا 39 درجه سلسيوس افزايش مي يابد. رنگ ادرار نيز از بهترين شاخص هاي گرمازدگي به شمار ميرود و رنگ زرد تيره نشانه دهيدراته شدن بدن مي باشد.
نوع شديد گرمازدگي ، بسيار خطرناک بوده و خطر مرگ را در پي دارد. در اين حالت دماي مرکزي بدن به بيش از 5/40 درجه سانتي گراد فراتر رفته، ارگانهاي حياتي بدن در معرض آسيب جدي قرار مي گيرند و بايستي سريعاً دماي بدن فرد را کاهش داد .آسيب هاي جدي  در نوع شديد، شامل اثرات سوء بر سيستم عصبي مرکزي و صدمات مغزي ، آسيب به کليه ها و قلب و تخريب عضلات است .
دماي بالاي بدن، 40 درجه سانتي گراد (يا 140 درجه فارنهايت) و يا بالاتر از آن از که با اندازه گيري دماي رکتوم، به دست مي آيد از علائم اصلي گرمازدگي است. وضعيت ذهني يا تغيير در رفتار، سردرگمي و کلافگي، آشفتگي، بي حوصلگي ، تحريک پذيري، هذيان، تشنج و کما ميتواند از نشانه هاي گرمازدگي باشد. تغيير در تعريق ناشي از گرما، پوست را گرم و خشک مي کند و در تمرينات ورزشي شديد ممکن است احساس خشکي يا کمي رطوبت در پوست لمس شود. تهوع، استفراغ ، و احساس ناراحتي در معده و قرمزي پوست، نيزاز علائم ديگر گرمازدگي است. تنفس در حين سريع و تند بودن ، کم عمق مي شود وضربان قلب افزايش يافته و تقويت مي گردد تا بدن را خنک نمايد.
 کارشناس واحد تحقيق و توسعه در خصوص فاکتورها وعوامل موثر برافزايش احتمال گرمازدگي افزود : سن و توانايي افراد در مقابله با گرمازدگي اهميت به سزايي دارد. درخردسالان و افراد مسن بالاي 65 سال مشکل هيدراته شدن دارند ، همچنين ماندن طولاني مدت در فضاهايي با کمبود تهويه، در آموزش هاي نظامي طولاني مدت در هواي گرم، ورزش شديد در هواي گرم، مسابقات فوتبال و پياده روي هاي طولاني در گرما ، مصرف داروهايي مانند داروهاي گشادکننده عروق، بتابلوکرها( تنظيم کننده هاي فشارخون) داروهاي مدر، داروهاي ضدافسردگي و داروهاي آنتي سايکوتيک  از عوامل تشديد کننده گرمازدگي مي باشند.
اقدامات درماني: اگر فکر مي کنيد فردي دچار گرمازدگي شده ، بايستي بلافاصله اقدامات درماني و حمايتي را شروع نماييد و تيم پزشکي را آگاه نماييد . سريع فرد را به سايه و دور از گرما، به جاي خنک منتقل نماييد و در وضعيت خوابيده قرار دهيد ، لباسهاي اضافي او را خارج نماييد و با هر وسيله اي که در اختيار داريد :اسپري آب ، شلنگ آب و يا اسفنج با آب سرد فرد گرمازده را خنک کنيد . حتي الامکان از فن و تهويه استفاده نماييد. ميتوانيد با قراردادن تکه هاي يخ و يا با حوله سرد و مرطوب، سر و گردن، زير بغل و کشاله ران را خنک کنيد.
وي در ادامه عنوان کرد : جهت پيشگيري از گرمازدگي، لباسهاي سبک، راحت و رنگ روشن توصيه ميشود. از پوشيدن لباسهاي اضافه که مانع از عرق کردن و خنک شدن ميشود اجتناب نماييد .همچنين از نوشيدن الکل و کافئين که ميتواند توانايي بدن را براي تنظيم حرارت بدن تحت تاثير قرار دهد پرهيز کنيد.  قبل از اينکه احساس تشنگي کنيد آب بنوشيد .مايعات خنک به همراه داشته باشد و در فواصل زماني معين در حين فعاليت ورزشي استراحت نماييد. از وسايل حفاظتي مانند چتر، کلاه و عينک آفتاب استفاده کنيد . استفاده از کرم هاي ضدآفتاب را فراموش نکنيد و جهت انجام فعاليت هاي خارج از منزل برنامه ريزي کنيد وساعاتي از روز را انتخاب کنيد که شدت گرما کمترين ميزان باشد.
 
 
                                                                                  رفرنس:  MAYO CLINIC
 
  • گروه اخبار : اخبار
  • کد خبر : 255133
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings