• 1400/10/19 - 05:06
  • - تعداد بازدید: 44
  • - تعداد بازدید کنندگان: 42
  • زمان مطالعه: 6 دقیقه
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران:

داروخانه محل ارائه خدمات سلامت مطابق قوانين و مقررات

روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران- داروخانه به عنوان يکي از واحد‌هاي ارائه‌دهنده خدمات سلامت ، تنها جايي است که مي تواند اقدام به نگهداري، عرضه و توزيع و دارو نمايد.

255996.mp3 داروخانه محل ارائه خدمات سلامت مطابق قوانين و مقررات


داروخانه محل ارائه خدمات سلامت مطابق قوانين و مقررات

 
روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران- داروخانه به عنوان يکي از واحد‌هاي ارائه‌دهنده خدمات سلامت ، تنها جايي است که مي تواند اقدام به نگهداري، عرضه و توزيع و دارو نمايد.
دارو به عنوان يکي از مهم ترين اجزاي تشخيص، پيشگيري و درمان بيماري‌ها مي باشد و بر همين اساس هميشه مجموعه‌اي از فرآيندها بر توليد، واردات، نگهداري، توزيع و عرضه دارو جهت ايمني و تضمين سلامت و کيفيت آن در کشورها حاکم است.
معمولا براي انتقال محصولات پزشکي و دارويي، وجود زنجيره انتقال امري مهم و ضروري مي‌باشد که اين زنجيره انتقال شامل فعاليت‌هاي توليد، نگهداري، ذخيره‌سازي و توزيع، به همراه تجهيزات و تدارکات مربوط به آن است. اين سيستم امکان انتقال و نگهداري محصولات در دماي مطلوب را فراهم مي‌کند. چنانچه دارو به نحو علمي و اصولي توليد، نگهداري، توزيع و به فروش رسانيده نشود، نه تنها در دستيابي به شاخص‌هاي کمي و کيفي سلامت جامعه تاثير نامطلوب مي‌گذارد، بلکه مي‌تواند سبب بروز اختلالات وگرفتاري‌هاي جدي و تهديد کننده‌اي در جامعه، محروم ماندن از درمان و حتي مرگ بيمار شود.
داروخانه به عنوان يکي از واحد‌هاي ارائه‌دهنده خدمات سلامت است که تنها وظيفه آن عرضه دارو نيست، بلکه در بسياري از کشور‌ها اقداماتي همچون غربالگري بيماري‌ها، تزريق برخي از واکسن هاي عمومي و مشاوره‌هايي در سطح اول خدمات سلامت را نيز ارائه مي‌دهند . استفاده از دارو يکي از حلقه هاي زنجيره درمان بيماري است ودر جهان گام‌هاي بلندي به سمت توسعه خدمات و استاندارد‌هاي جديد براي ارائه خدمات سلامت در داروخانه تدوين شده است. امروزه پيشرفت هاي علمي و صنعتي در زمينه پزشکي و داروسازي امکان دسترسي به انواع داروها را فراهم آورده و چناچه اين دسترسي با برنامه مشخصي همراه نباشد مي تواند موجب بروز مشکلات زيادي مانند مصرف بي رويه و نابجاي داروها شود.
طبق قوانين و مقررات دارويي کشور، داروخانه‌ها تنها جايي است که مي تواند اقدام به نگهداري، عرضه و توزيع و دارو نمايد. همچنين خريد هرگونه محصولات دارويي و مکمل ها مي بايست تنها از طريق داروخانه‌ها انجام گيرد. چراکه داروخانه داروها و مکمل ها را از منابع معتبري که مجوز قانوني توليد يا واردات از سازمان غذا ودارو را در اختيار دارند تهيه مي کنند. مصرف کنندگان دارو و فرآورده هاي سلامت با بررسي برچسب اصالت مندرج بر روي محصولاتي که از داروخانه تهيه مي شود، مي تواند اطمينان حاصل نمايد که فرآورده سالمي را تهيه نموده است و با اطمينان مصرف نمايد. فرآورده هاي غير مجازي که داراي برچسب اصالت نيستند و يا از طريق غير از داروخانه تهيه شوند، غيرمجاز بوده و نه تنها موجب بروز عوارض شديد و مخاطرات سلامت در افراد مي شوند بلکه تهيه آن ها باعث ترغيب افراد سودجو به کسب درآمد از طريق عرضه فرآورده هاي سلامت بدون مجوز و قاچاق خواهد شد.
 
داروساز مسئول فني در داروخانه کليه امور مربوط به خريد دارو از مراکز مجاز و استاندارد، نگهداري و انبارش صحيح داروها و فرآورده هاي سلامت، کنترل تاريخ توليد و انقضاي دارو، بررسي نسخ پزشکان و دستورات دارويي، ارائه مشاوره درخصوص تداخلات دارويي و عوارض جانبي داروها را درنظر مي گيرد و هرگونه اختلال و بروز مشکلاتي در اين زمينه را مدنظر قرار مي دهد.
داروساز داروخانه، وظيفه دارد در هنگام تحويل دارو و فراورده هاي سلامت، کليه اطلاعات مورد نياز را به صورت جامع و کامل همراه با توصيه هاي گفتاري به بيمار انتقال دهد. بدين ترتيب نقش و جايگاه خدمات داروسازان به عنوان يکي از ارکان اصلي زنجيره درمان بيماران، قطعاً بي بديل است.
 
 
امروزه در حيطه فروش و عرضه محصولات دارويي و آرايشي بهداشتي از تبليغات ماهواره‌اي و اينترنتي استفاده مي‌شود که بسياري از مردم را به سمت خريد اين کالاها سوق داده است و عرضه کنندگان اين محصولات فقط براي کسب سود دست به تبليغاتي وسيع و پر رنگ و لعاب مي زنند. نبود آگاهي و اطلاع رساني کافي موجب شده است عده‌اي افراد سودجو با شناسايي مخاطبان خود نسبت به خريد و فروش دارو و محصولات بهداشتي در فضاي مجازي و شبکه‌هاي اجتماعي و ماهواره‌اي اقدام کنند، که هيچگونه مبناي علمي، قانوني و بهداشتي ندارد. موضوعي که بي توجهي به آن سلامت افراد جامعه را با خطرات بالقوه مواجه مي‌کند و حتي عواقب جبران ناپذيري را بر جاي مي‌گذارد.
طي سال‌هاي گذشته و با شکل‌گيري شبکه‌هاي مختلف اجتماعي نظير تلگرام، اينستاگرام، واتساپ و ديگر فضاهاي اينترنتي و همچنين تبليغات در شبکه هاي ماهواره‌اي، محصولات پزشکي و دارويي بسياري، فاقد مجوز قانوني و استاندارد لازم، توسط افراد، شرکت ها و وب سايت‌هاي غير مجاز خريد و فروش مي‌شود. اين موضوع که به دليل نداشتن مجوز، نظارتي بر توليد و يا واردات آنها وجود ندارد داراي اهميت است و بديهي است که نمي‌توان از کيفيت و سطح ايمني آنها اطمينان حاصل کرد.
بر اساس قوانين موجود، اساسا تبليغات دارو در رسانه هاي عمومي غيرمجاز و غيرقانوني است و دارو بايد با توجه به شرايط بيمار و توسط پزشک متخصص تجويز شود.
تبليغات دارو‌ها و مکمل‌ها در شبکه‌هاي ماهواره‌اي بسيار خطرناک است و در برخي موارد امکان درمان افرادي که خودسرانه از اين دارو‌ها استفاده کرده اند و دچار مشکلاتي شده‌اند دشوار است.
 
 
 
 
خريد و فروش دارو در فضاي مجازي جرم تلقي مي‌شود
برخي اقلام دارويي پرمصرف و پرطرفدار مانند: داروهاي کاهش‌دهنده و افزايش‌دهنده وزن، فرآورده هاي موثر بر ميل جنسي، دارو و اقلام آرايشي موثر در زيبايي و رشد مو، فرآورده هاي افزايش تمرکز و داروهاي افزايش‌دهنده قد به دليل درخواست بالاي آن در بين عموم مردم، محبوبيت بيشتري دارند و توسط افراد فاقد صلاحيت و بصورت قاچاق به فروش مي‌رسند و بدون پشتوانه علمي به مخاطبان تبليغ مي‌شود. گرچه مصرف آنها عوارض جانبي و مخرب بر اندام‌هاي مختلف بدن بر جا مي‌گذارد.
داروهاي لاغري گياهي نه تنها به هيچ وجه گياهي نيستند بلکه به دليل داشتن هورمون تيروکسين و ايجاد پرکاري تيروئيد به صورت مصنوعي باعث لاغري مي‌شوند. برخي از اين داروها حاوي ماده‌اي است به نام گرد فرشته که نوعي مخدر است و باعث بي‌اشتهايي فرد مي‌شود. جالب است بدانيد گرچه ممکن است اين داروهاي غير مجاز در کوتاه مدت باعث لاغري شود اما بعد از مدتي نه تنها تمام وزني که از دست رفته دوباره برمي‌گردد، بلکه ممکن است بيشتر از قبل هم شود.
 
بر اساس قوانين موجود، خريد و فروش محصولات دارويي در فضاي مجازي عملي مجرمانه است. براي تهيه دارو بايد به مراکز مجاز يعني داروخانه‌ها مراجعه شود. چراکه افراد سودجو با تبليغ و فروش محصولات دارويي در فضاي مجازي اقدام به کلاهبرداري از شهروندان مي‌نمايند. علاوه برآن ممکن است داروهايي که به دست مصرف کننده مي‌رسد تاريخ مصرف گذشته يا غيرمجاز و تقلبي باشد و نيز به دليل عدم نگهداري در شرايط لازم فاسد شده باشند. به همين دليل لازم است که دارو از داروخانه و زير نظر پزشک و داروساز تهيه و مصرف شود. بنابراين فروش هرگونه داروي مجاز و غيرمجاز در فضاي مجازي به علت مقوله مهم دارو و سلامت افراد ممنوع و غيرقانوني مي‌باشد.
در صورت اطلاع از هرگونه فعاليت مجرمانه در فضاي مجازي ، مي بايست مراتب از طريق سايت پليس فتا به آدرس www.cyberpolice.ir  گزارش شود.کارشناسان پليس فتا بصورت ?? ساعته به عنوان مرکز فوريت‌هاي سايبري آماده پاسخگويي به سوالات مخاطبان مي باشند.
 
دفتر تحقيق و توسعه دکتر مهري محمدي
برگرفته از اطلاع رساني دفتر نظارت و پايش مصرف فرآورده هاي سلامت سازمان غذا و دارو
 
 
 
 
 
 
  • گروه اخبار : اخبار
  • کد خبر : 255996
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings