• 1397/03/09 - 05:44
  • - تعداد بازدید: 596
  • - تعداد بازدید کنندگان: 596
  • زمان مطالعه: 4 دقیقه

خودداري از مصرف قارچ هاي خودرو، قارچ هاي جمع آوري شده توسط افراد عادي و قارچهاي عرضه شده به صورت فله اي

خودداري از مصرف قارچ هاي خودرو، قارچ هاي جمع آوري شده توسط افراد عادي و قارچهاي عرضه شده به صورت فله اي

255066.mp3 خودداري از مصرف قارچ هاي خودرو، قارچ هاي جمع آوري شده توسط افراد عادي و قارچهاي عرضه شده به صورت فله اي
به گزارش روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران : براي پيشگيري از مسموميت هاي ناشي از     قارچ ها از مصرف قارچهاي خودرو، قارچ هاي جمع آوري شده توسط افراد عادي و قارچ هاي عرضه شده به صورت فله اي خودداري نماييد.
به نقل از ستاد مرکز ملي اطلاع رساني داروها و سموم سازمان غذا و دارو مسموميت با قارچ هاي سمي  Poisonous  Mushrooms بعنوان يکي  از علل بروز مسموميت هاي ناشي از سموم طبيعي در جهان شناخته شده است  و سموم  موجود در انواع متنوع جنس و گونه هاي مختلف قارچ هاي سمي که به صورت خودرو و به شکل گسترده مي رويند ، سبب بروز مسموميت هاي انفرادي يا جمعي به ويژه در اوايل بهار و پاييز ونيز گزارشات منجر به مرگ شده است . به علت بالا بودن ميزان مرگ و مير در برخي از انواع اين مسموميت ها، اطلاع رساني مناسب، آموزش و آگاهي از راهکارهاي پيشگيري از اين نوع مسموميت ها بسيار پر اهميت مي باشد.
طبقه بندي مسموميتهاي قارچي:
طيف وسيع اين مسموميت ها شامل خفيف، متوسط و شديد بوده و علائم و نشانه هاي باليني شامل اختلالات گوارشي (تهوع، استفراغ، دردهاي شکمي، زردي چشم و يرقان)، اختلالات متابوليک ( افت قند خون، اختلالات الکتروليتي و هورمونهاي تيروئيدي)، اختلالات عصبي(تشنج، بيقراري و توهم)، اختلالات کليوي مي باشد.
زمان بروز مسموميت:
علائم و نشانه هاي مسموميت هاي حاد در کمتر از ? ساعت پس از مصرف ظاهر مي گردند.
علائم مسموميت هاي تاخيري بيشتر از ? الي ?? ساعت پس از مصرف قارچ سمي آغاز شده و با گذشت زمان پيشرفت نموده و ممکن است طي ? الي ? روز بعد منجر به مرگ گردد.اعضاء حياتي درگير در مسموميت: دستگاه کبد، کليه، گوارش و سيستم عصبي
علائم و نشانه هاي باليني:  در مرحله اول علايم و نشانه هاي مسموميت معمولاً پس از ? الي ?? ساعت از مصرف خوراکي قارچ ظاهر ميشودو به صورت اختلال گوارشي مانند تهوع، استفراغ، دردهاي شکمي و اسهال آبکي ميباشد.علائم و نشانه هاي اين مرحله  ممکن است با مسموميت غذايي ساده باکتريايي اشتباه شود.
عليرغم درمان هاي علامتي و حمايتي، بعد از ?? الي ?? ساعت، اختلالات گوارش تشديد شده و در صورت عدم درمان مناسب، در مرحله سوم  وبعد از ?-? روز ميتواند منجر به نارسايي شديد کبد و کليه و نهايتاً مرگ بيمار گردد.گاهاً علائم عصبي و درگيري لوزالمعده نيز مشاهده شده است.
علائم و نشانه هاي نهايي مسموميت شامل ضعف، گيجي، کاهش سطح هوشياري، افت شديد قند خون ، افزايش بيلي روبين و آنزيم هاي کبدي و اختلالات کليوي مانند کاهش حجم ادرار و نارسايي کليه مي باشد.
اقدامات درماني:
در صورت بروز علائم و نشانه هاي گوارشي(تهوع، استفراغ واسهال) به صورت تاخيري( ? الي ?? ساعت پس از مصرف قارچ)هر چه سريعتر بيمار را به مرکز درماني تخصصي سم شناسي باليني و مسموميت ها منتقل کنيد.
 در مواردي که علائم گوارشي به صورت تاخيري ( با فاصله بيش از ? ساعت از مصرف  قارچ) رخ دهد اين دسته از قارچها به مراتب سميت بيشتري دارند و علت اصلي نارسايي حاد کبدي و مرگ نيز همين موارد مي باشند.
هرگونه تاخير در انتقال بيمار مسموم به مرکز تخصصي مسموميت ها ، سبب افزايش احتمال شکست درمان و حتي مرگ مي گردد.لذا با مشاهده علايم و نشانه هاي باليني اوليه به ويژه تاخيري در فردي با سابقه مصرف قارچ، اکيداً از خوددرماني پرهيز و بيمار را در اسرع وقت به بيمارستان انتقال دهيد.
حتي الامکان نمونه باقي مانده قارچ مصرف شده توسط بيمار را براي شناسايي توسط کادر پزشکي، به همراه داشته باشيد.
پيشگيري از مسموميت هاي ناشي از قارچها:
از مصرف قارچهاي خودرو، قارچهاي جمع آوري شده توسط افراد عادي و قارچهاي عرضه شده به صورت فله اي خودداري نماييد.
تنها قارچ هايي که توسط مراکز مجاز و دربسته بندي داراي مجوز سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکي مي باشند مصرف نماييد.
شناسايي انواع خوراکي قارچها از انواع سمي تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسي و گياه شناسي امکان پذيراست.لذا به توصيه افراد عادي در اين خصوص توجه نکنيد.
هرگز قارچها را به صورت خام و به مقدار زياد مصرف نکنيد.
برخي سموم موجود در قارچها مقاوم به گرما بوده و کباب نمودن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخارپزکردن و......قادر به تخريب کامل مواد سمي موجود در قارچها نمي باشد.
روش ها و معيارهاي سنتي مانند " وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رويش قارچ" و..... معيار علمي و صحيحي براي تشخيص عدم سميت قارچ در همه موارد نمي باشد.
منبع:  ستاد مرکز ملي اطلاع رساني داروها و سموم
 
  • گروه اخبار : اخبار
  • کد خبر : 255066
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings