• 1397/10/12 - 11:09
  • - تعداد بازدید: 2047
  • - تعداد بازدید کنندگان: 2047
  • زمان مطالعه: 4 دقیقه
به مناسبت هفته بسيج ملي تغذيه9الي 15 دي ماه:

اهميت سلامت و ايمني مواد غذايي

روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران از آنجايي که بيماري هاي ناشي از عدم سلامت و ايمني غذا در کشور قابل توجه است، کمبود مواد غذايي و ميزان مصرف مواد غذايي در کشور حائز اهميت مي باشد.
 

255270.mp3 اهميت سلامت و ايمني مواد غذايي


اهميت سلامت و ايمني مواد غذايي

روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران از آنجايي که بيماري هاي ناشي از عدم سلامت و ايمني غذا در کشور قابل توجه است، کمبود مواد غذايي و ميزان مصرف مواد غذايي در کشور حائز اهميت مي باشد.
بررسي هاي متعدد طي سال هاي اخير نشان داده است که کشورما از يک طرف با کمبودهاي تغذيه اي گوناگون از جمله سوءتغذيه پروتئين -  انرژي ، کم خوني فقر آهن ، اختلالات ناشي از کمبود يد ، کمبود روي ، کلسيم ، کمبود ويتامين هاي A,B2وD مواجه است و از سوي ديگر بيماري هاي مزمن مرتبط با تغذيه از جمله چاقي ، ديابت ، بيماري هاي قلب و عروق و انواع سرطان روند هشداردهنده و رو به گسترشي را طي مي کند.
اين مشکلات تغذيه اي پيامدهاي نامطلوب اجتماعي اقتصادي و بهداشتي از جمله افزايش مرگ و مير ، ابتلا به بيماري ها ، افزايش هزينه هاي درمان ، کاهش ضريب هوشي و قدرت يادگيري ، کاهش توان کار و کاهش توان جسمي را بدنبال دارند و روند توسعه کشور را به مخاطره مي اندازد(1).
باتوجه به نقشه جهاني امنيت غذايي ، ايران در وضعيت پر خطري قرار دارد. عرضه غذا در کشور از نظر کمي جوابگوي نيازهاي مصرف است ولي ترکيب سفره آنان تناسبي با نيازهاي سلولي نداشته و اعضـــــــاي خانوار فقط از طريق پرخوري توانسته اند نيازهاي بدن خود به ريز مغذي ها را تامين کنند. خانوارهاي ايراني از الگوي تغذيه اي معقولي برخوردار نيستندو آن ها بيشتر شکم خودرا سير مي کنند و از مصرف عناصر ريز مغذي و مواد غذايي اساسي غافل هستند.
مصرف شير و لبنيات ، تخم مرغ و سبزي و ميوه به ترتيب 25، 20 و 25 درصد کمتر از مقادير توصيه شده در سبد غذايي مطلوب پيشنهادي است . بطور کلي افراد جامعه تنها 20 درصد آهن مورد نياز و 35 درصد از کلســيم مورد نياز خودرا از رژيم غذايي دريافت مي کنند.
بررسي الگوي تغذيه مواد غذايي در کشور نشان دهنده نامتعادل بودن رژيم غذايي و عدم تنوع کافي آن است . همچنين مصرف قند وشکر که صرفا ماده اي انرژي زاست ، بالا بوده و در حال افزايش يافتن است.ايراني ها روزانه 15 گرم نمک مصرف مي کنند در حالي که ميانگين مصرف نمک در جهان 6 گرم است. مصرف شير و فرآورده هاي آن بسيار کمتر از مقادير متعارف توصيه شده براي گروههاي سني مختلف است و سهم انواع گوشت از کل انرژي به رغم افزايش مصرف سرانه  از متوسط جهان و حتي در کشورهاي در حال توسعه کمتر است.
در مطالعه اي با هدف تعيين الگوي غذايي در بين بزرگسالان تهراني مشاهده گرديد افراد جوانتر و غير متاهل بيشتر از الگوي غربي تبعيت مي کنند و زنان امتياز بالاتري در الگوي غذايي سالم داشتند(2 ).
درمورد وضعيت سوءتغذيه و کمبود ريز مغذي ها در کشور ، آخرين بررسي کشوري تن سنجي در سال 1377 نشان مي دهد سوءتغذيه پروتئين انرژي يکي از مشکلات شايع تغذيه اي در کودکان زير 5 سال بشمار مي رود (1).
الگوي غذايي مطلوب براساس اطلاعات جديد در زمينه مقدار استاندارد توصيه شده روزانه انرژي و مواد مغذي ، عادات غذايي ، رفتار مصرف کنندگان و تغيير قيمت غذايي بصورت ادواري به روز مي شودکه بهتر است هر 5 سال يکبار به روز رساني گردد.
آخرين سبد غذايي مطلوب در سال 1391 ، با توجه به نيازهاي انرژي و مواد مغذي کليدي به استاندارد ها و توصيه هاي بين المللي براي کل جمعيت ايران و به تفکيک گروه هاي سني و جنسي مختلف تدوين شده  است. در اين سبد که توسط وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي طراحي شده بر اساس متوسط نياز جمعيت ايراني به انرژي ، پروتئين ، ريز مغذي ها ي کليدي ( آهن ، کلسيم ، ويتامين A  و ريبوفلاوين ) از جدول هاي مقادير سفارش شده روزانه WHO ، RDA و RDI استفاده شده است. اقلام کليدي در اين سبد غذايي مطلوب بر اساس جنس و گروههاي سني تعيين شده است و بر اساس توانايي عرضه مواد غذايي در ايران و بر اساس اقليم و فرهنگ مردم ايران بوده است.
در حال حاضر سبد غذايي به دلايلي از جمله افزايش درآمد خانوار ، سهولت دسترسي به غذا ، ارتقاء فرهنگ و سواد تغذيه اي مردم و افزايش دسترسي به خدمات بهداشتي بهبود يافته است.
گرد آوري و تنظيم :
-  دکتر ناهيد آريائيان  دکتري تخصصي تغذيه دانشيار گروه تغذيه دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکي ايران و مدير اداره نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي  معاونت غذا و دارو
- زهره هنري   کارشناس ارشد تغذيه -  کارشناس مواد غذايي اداره نظارت بر مواد غذايي ، آرايشي و بهداشتي معاونت غذا و دارو
 
 
  • گروه اخبار : اخبار
  • کد خبر : 255270
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings