• 1400/04/08 - 04:46
  • - تعداد بازدید: 418
  • - تعداد بازدید کنندگان: 418
  • زمان مطالعه: 6 دقیقه
معاونت غذا و دارو

استفاده از طب مکمل در ترک اعتياد به مصرف سيگار

روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران-ترک يک‌بار? سيگار بسيار سخت است و افراد کمي توانايي ترک سريع سيگار را خواهند داشت

255869.mp3 استفاده از طب مکمل در ترک اعتياد به مصرف سيگار
اداره نظارت و ارزيابي فرآورده هاي طبيعي، سنتي و مکمل معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران:
 
استفاده از طب مکمل در ترک اعتياد به مصرف سيگار
 
روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران-ترک يک‌بار? سيگار بسيار سخت است و افراد کمي توانايي ترک سريع سيگار را خواهند داشت.در ابتدا بهتر است مصرف سيگار را کاهش داد. براي جايگزيني سيگار مي‌توان از گياهان دارويي که بوي خوشي دارند کمک گرفت تا به‌مرور بتوان اثرات باقي‌مانده سيگار را از بدن دور کرد. براي کمک به روند ترک سيگار، از مصرف خوراکي گياهان نيز مي­توان استفاده برد.
استعمال سيگار بيش از يک عادت بد تلقي شده و يک اعتياد است و نه تنها براي سلامت کلي بدن بسيار مضر است؛ بلکه يکي از دلايل اصلي مرگ­هاي ناشي از سرطان و حملات قلبي با وجود قابل پيشگيري بودن است. از دلايل عمده تمايل افراد به سيگار کشيدن مي­توان از فشار همسالان براي ديده شدن و کنترل استرس يا شرايط بد و تاثيرات رسانه­ها نام برد. بر اثر استفاده سيگار، در بدن گرايشي براي مصرف نيکوتين، به عنوان يک ماده اعتياد آور، ايجاد مي شود.
 
    دود نيکوتين بسياري از بيماري­ها مثل مشکلات تنفسي، افزايش فشار خون و ضربان قلب، کاهش تعداد اسپرم در مردان، کاهش باروري در زنان، چرخه قاعدگي نامنظم، سرطان ريه و ... را ايجاد مي­کند. البته افراد غير سيگاري هم از اين قاعده مستثني نيستند و آنها هم در معرض آسيب دود سيگار هستند.
 
     به همين دليل است که بسياري از افراد ترغيب مي­شوند که اعتياد به اين ماده مضر را ترک نمايند. با اقدام به قطع مصرف سيگار، فرد ممکن است علائمي را تجربه کند؛ علائم ترک سيگار در برخي افراد خفيف و در برخي افراد دشوارتر است. اين علائم نشان دهنده موفقيت فرد در ترک سيگار و بهبودي اوست. اين علائم در برخي افراد پس از دو تا چهار هفته و در برخي ديگر به مدت بيشتري به طول خواهد انجاميد. مهمترين اين علائم عبارتند از:
 
هوس :در ابتدا ممکن است هوس سيگار کشيدن در فرد به شدت قوي باشد اما با اين حال در صورت کنترل آن، به زودي برطرف خواهد شد و رفته رفته شدت آن کاهش پيدا خواهد کرد.
 
بي قراري و مشکل در تمرکز يا خوابيدن :ايجاد آرامش و کشيدن نفس عميق به کنترل اين شرايط کمک خواهد کرد. کاهش مصرف کافئين نيز راهکار خوبي براي کنترل اين وضعيت است زيرا پس از ترک سيگار، بدن تا مدتي کافئين را به ميزان دو برابر جذب کرده و اين امر باعث تشديد بي قراري و عدم توانايي در تمرکز در او خواهد شد.
 
تحريک پذيري، عصبانيت، اضطراب و افسردگي :بروز همه اين احساسات طبيعي است و نيازي به نگراني در اين رابطه وجود نخواهد داشت.
 
    علائم نادر و گذرا ديگري که ممکن است تجربه شود عبارتند از: يبوست، سرگيجه، زخم شدن دهان و علائم سرماخوردگي مانند سرفه، گلودرد و عطسه. اين علائم با گذشت زمان ضعيف­تر شده و برطرف خواهد شد و در صورت شديد بودن اين علائم بهتر است به پزشک مراجعه شود.
 
     ترک يک‌بار? سيگار بسيار سخت است و افراد کمي توانايي ترک سريع سيگار را خواهند داشت؛ زيرا اثرات سيگار و نياز بدن به آن تا مدتي طولاني باقي خواهند ماند. در ابتدا بهتر است مصرف سيگار را کاهش داد. براي جايگزيني سيگار مي‌توان از گياهان دارويي که بوي خوشي دارند کمک گرفت تا به‌مرور بتوان اثرات باقي‌مانده سيگار را از بدن دور کرد. براي کمک به روند ترک سيگار، از مصرف خوراکي گياهان نيز مي­توان استفاده برد. مهمترين گياهاني که در اين زمينه کمک­کننده هستند عبارتند از:

شيرين بيان
شيرين­بيان گياهي خلط­آور است که مي­تواند به طور طبيعي سبب  تسکين سرفه فرد سيگاري شود. همچنين اين گياه تقويت‌کننده‌ غدد آدرنال است و باعث افزايش سطح کورتيزول مي شود.
     جويدن تکه کوچکي از ريشه شيرين بيان با توجه به طعم شيرين آن ميتواند به رفع سرفه و بهبود علايم گوارشي  در افراد سيگاري کمک ‌کند.
 
توجه: مصرف شيرين­بيان براي افراد مبتلا به ديابت، فشار خون بالا، بيماري‌هاي غدد فوق کليوي، نارسايي کليه يا کبد توصيه نمي‌شود
.

 

علف چاي
اکثر افراد براي رفع استرس سيگار مي‌کشند. اما يکي از دلايلي که از ترک سيگار مي‌ترسند اين است که استرس  دوباره به سراغ آن‌ها بيايد. علف چاي به دليل داشتن اثرات کاهش اضطراب و افسردگي در هنگام ترک سيگار مي­تواند براي کاهش اين علايم، موثر باشد.
 توجه:
علف چاي مي­تواند با داروهاي تجويزي و حتي بدون نسخه پزشک تداخل ايجاد کند.


گل ساعتي
گل ساعتي داراي اثرات آرام بخشي، ضد اضطراب و استرس، ضد درد و ضد اسپاسم است که مي­تواند با کاهش علايمي نظير بي قراري، تحريک پذيري و بي خوابي، در ترک سيگار موثر واقع شود.
 گل ساعتي را مي­توان به­صورت چاي يا کپسول خورد. با اين حال، همانند گياهان ديگر، بهتر است اين گياه تحت مراقبت پزشک مصرف شود. اين گياه براي زنان باردار و شيرده توصيه نمي­شود
.


سنبل الطيب
سنبل الطيب به عنوان يک داروي گياهي جهت کاهش اضطراب، مشکلات عصبي و بهبود افسردگي شناخته مي­شود. اين گياه با گيرنده هاي گابا در دستگاه عصبي مرکزي (مغز) ارتباط دارد و موجب آرام بخشي مي­شود. تاثير آرامش بخشي آن روي بدن مي­تواند اثرات کاهنده­اي در علايم ترک سيگار داشته باشد.



جينسينگ
جينسينگ گياهي با خاصيت تقويت­کنندگي غدد آدرنال است و به افزايش سطح کورتيزول در خون کمک مي‌کند. اين گياه همچنين باعث تقويت قواي جسمي و ذهني در موارد خستگي و منجر به بهبود عملکردهاي شناختي شده همچنين به عنوان کاهنده فعاليت سيستم عصبي مرکزي در شرايط ترک سيگار، عمل مي­کند.
توجه : در صورت وجود مشکلات قلبي، ديابت، بيماري خود ايمني و 
مصرف داروهاي ضد انعقاد، براي مصرف اين گياه بايد با پزشک مشورت شود.


  علاوه بر استفاده از گياهان، ساير روش­هاي طب مکمل نيز ممکن است مفيد واقع شود. به­عنوان مثال متخصصان طب سوزني با انجام اقداماتي در ناحيه گوش مي­توانند به کاهش نشانه‌هاي دوره ترک سيگار کمک ‌کنند. اقدامات طب سوزني سبب ايجاد آرامش، کاهش تحريک‌پذيري و بيقراري در دوره‌ ترک سيگار مي‌شود. علاوه بر اين به فرآيند سم‌زدايي نيز کمک مي‌کند.
 
     ماساژ گوش نيز يکي از راه‌هاي کاهش هوس سيگار کشيدن است. در واقع با ماساژ گوش، نقاط خاصي تحريک مي‌شود که سبب کاهش اشتياق براي سيگار کشيدن مي‌شود. اين روش‌ها به ترک سيگار کمک مي‌کنند اما بايد توجه داشت که ايجاد وضعيت رواني مناسب براي ترک سيگار بسيار مهم است.

 
  • گروه اخبار : اخبار
  • کد خبر : 255869
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings