کارشناس آزمايشگاه معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران:
استفاده از پروتئين هاي ميکروبي به عنوان خوراک انسان و دام
روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران- کارشناس آزمايشگاه معاونت غذا و دارو از کمبود پروتئين و استفاده از پروتئين هاي ميکروبي به عنوان خوراک انسان و دام گفت.
استفاده از پروتئين هاي ميکروبي به عنوان خوراک انسان و دام
روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران- کارشناس آزمايشگاه معاونت غذا و دارو از کمبود پروتئين و استفاده از پروتئين هاي ميکروبي به عنوان خوراک انسان و دام گفت.
وي افزود: بسياري از مردم جهان در رژيم غذايي خود کمبود پروتئين دارند و همين مسئله توجه ما را به استفاده از پروتئين هاي ميکروبي در خوراک انسان معطوف ميدارد.اين روش بهترين روش براي تآمين پروتئين مناسب بشر به طور صحيح ميباشد. بطور کلي ميکروارگانيسم هايي از قبيل قارچ ها، باکتري ها، جلبک ها و مخمرها ميتوانند از يک منبع غذايي ارزان قيمت استفاده کرده، رشد و تکثير يابند، سپس جمع آوري شده و با انجام عمليات مناسب بر روي توده آن ها همچنين کاهش مواد هسته اي موجود در آن ها آماده مصرف به عنوان خوراک انسان و يا دام گردند. از سوي ديگر منابع بيولوژيکي حاصل از ميکروارگانيسم ها ميتوانند به عنوان ترکيبات فعال زيستي تخريب کننده راديکالهاي آزاد عمل نمايند. راديکالهاي آزاد، موللکول هاي به شدت واکنش دهنده بوده و توانايي ايجاد تخريب در اسيدنوکلئيک ها، پروتئينها، هيدراتهاي کربن و ليپيدهاي بدن را دارند که در نهايت ميتوانند سبب ايجاد بيماريهايي نظير پيري زودرس، سرطان و ... گردند.
در ادامه دکتر دوائي فر از مزاياي استفاده از پروتئين هاي ميکروبي گفت : از جمله مزاياي استفاده از پروتئين هاي ميکروبي:
*مواد زايد و يا کم مصرف که امروزه در مقادير بالا نيز ايجاد مي گردند به عنوان پيش ماده براي مصرف ميکروب ها استفاده شده و در نهايت مواد پروتييني، با ارزش و قابل استفاده براي خوراک دام و انسان توليد مي گردند.
*توده زيستي حاصل شده در اين روش مستقل از تغييرات آب و هوايي و فصلي بوده و تغييرات دماي هوا تآثير نامطلوبي بر آن ندارد، حال آنکه کشت محصولات کشاورزي به طور وسيعي تحت تآثير شرايط آب و هوايي مي باشند.
*سرعت رشد و تکثير ميکروب ها در مقايسه با محصولات کشاورزي بسيار بالا بوده و در نتيجه مواد پروتئيني در اين روش با سرعت بالاتري توليد مي گردند.
dir=RTL>*نياز به استفاده از آب در اين روش بسيار کمتر از روشهاي کشاورزي ميباشد بنابراين تآثير به سزايي در کاهش استفاده از منابع محدود آب دارد.
dir=RTL>*دستکاري ژنتيکي و ايجاد تغييرات مطلوب در جهت توليد بيشتر و با کيفيت بهتر پروتئين در ميکروارگانيسمها بسيار آسان تر و کم هزينه تر از گياهان ميباشد.
dir=RTL>*برخي از باکتري هاي مورد استفاده در اين روش قادرند نيتروژن هوا را دريافت و تثبيت نمايند بنابراين براي رشد آنها نيازي به استفاده از کودهاي نيتروژني نمي باشد.
dir=RTL>*امکان توليد ميزان بالاي پروتئين
در انتها کارشناس آزمايشگاه به شرح معايب استفاده از پروتئين هاي ميکروبي نيز پرداخت و عنوان کرد از جمله معايب استفاده از پروتئين هاي ميکروبي شامل :
?- برخي قارچ ها و جلبک ها داراري ديواره هاي سخت بوده که حذف آنها از مواد پروتئيني به آساني امکان پذير نبوده و همچنين شامل هزينههاي خالص سازي مي باشد.
dir=RTL>?-جداسازي مواد هسته اي ميکروارگانيسم ها در اين روش از اهميت ويژه اي برخوردار بوده و تا حدودي مشکل مي باشد. وارد شدن بيش از حد مواد هسته اي به بدن انسان و دام ميتواند سبب ايجاد مشکلاتي از قبيل سنگ کليه گردد.
dir=RTL>?-در اين روش امکان آلوده شدن کشت ميکروبي و در نتيجه از دست رفتن تمام پروتئين توليد شده وجود دارد، همچنين در صورت آلودگي کنترل آن بسيار سخت تر از کنترل آفات کشاورزي مي باشد.
dir=RTL>?-برخي ميکروارگانيسم ها توليد مواد سمي کرده که براي انسان مضر مي باشند و در فرآيند تکثير بايد مرتباً کنترل گردند که مستلزم هزينه هاي بالاتري مي باشد
گردآوري: دکتر سهيلا دوائي فر کارشناس آزمايشگاه معاونت غذا و دارو