• 1397/11/23 - 08:12
  • - تعداد بازدید: 440
  • - تعداد بازدید کنندگان: 440
  • زمان مطالعه: 4 دقیقه
کارشناس تحقيق و توسعه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران:

توصيه هاي مصرف دارو در حين بارداري

روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران- گر چه مصرف تعدادي از داروها حين بارداري ايمن و بي خطر مي باشد اما اغلب ايمن نبوده، اثرات برخي بر روي نوزاد ناشناخته وبرخي از آنها هم ممکن است به نوزاد آسيب جدي وارد نمايد.

255303.mp3 توصيه هاي مصرف دارو در حين بارداري


کارشناس تحقيق و توسعه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران:

 
    توصيه هاي مصرف دارو در حين بارداري
 
روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران- گر چه مصرف تعدادي از داروها حين بارداري ايمن و بي خطر مي باشد اما اغلب ايمن نبوده، اثرات برخي بر روي نوزاد ناشناخته وبرخي از آنها هم ممکن است به نوزاد آسيب جدي وارد نمايد.
به گفته دکتر محمدي کارشناس واحد تحقيق و توسعه معاونت غذا و دارو گاهي اوقات زنان باردار به علت بيماري هاي که دارند مجبور به استفاده از برخي داروها مي باشند زيرا بيماري آنها ممکن است به جنين صدمه وارد کند. شايان ذکر است که بعضي از داروها در طول سه ماهه اول بارداري براي جنين بيشترين خطر را دارند.
پزشکان در هنگام توصيه هاي خود در مورد يک داروي خاص، مضرات و منافع مصرف دارو در مادر باردار و جنين را مورد ملاحظه و بررسي قرار مي دهند.
 
به عنوان مثال، اگر يک زن باردار مبتلا به يک عفونت مجاري ادراري باشد ، پزشک ممکن است آنتي بيوتيک را تجويز کند. اما اگر عفونت ادراري درمان نشود، مي تواند مشکلات طولاني مدت را براي مادر و نوزادش ايجاد مي کند واز طرفي براي تجويز دارو مي بايست هم سلامت مادر و هم سلامت جنين در نظر گرفته شود.
 
کسب اطلاع ازپزشک و داروساز درباره ايمني مصرف ويتامين ها، داروهاي گياهي و مکمل ها الزامي است. زيرا هنوز هم ايمني و سلامت بسياري از داروهاي گياهي و مکمل ها در دوران بارداري به اثبات نرسيده است.
 
در ادامه دکتر محمدي گفت : سازمان غذا و داروي آمريکا (FDA) داروهاي مورد استفاده در دوران بارداري ، را در يکي از 5 گروه A، B، C، D و X طبقه بندي کرده است. داروهاي دسته A داروهاي مجاز در بارداري مي باشند. تحقيقات به اندازه کافي در مورد اين داروها انجام شده و خطري مبني بر اختلال در رشد و سلامت جنين در سه ماهه اول بارداري وجود ندارد.
داروهاي دسته  B داروهايي هستند که مطالعات حيواني در مورد اين دسته از داروها خطري را عليه جنين نشان نداده است. از طرفي شواهد و مستندات کافي در خانم هاي باردار براي ايمني مصرف اين گروه از داروها وجود ندارد.
 
داروهاي دسته C داروهايي هستند که به قطعيت نمي توان بي خطر بودن آن ها را رد کرد. مطالعات انساني روي اين دسته از داروها انجام نشده اما مطالعات حيواني خطراتي را براي جنين نشان داده است. در مورد اين داروها بايد فوايدشان را در برابر مضرات مصرف شان سنجيد.
 
 داروهاي دسته D ، شواهد مثبتي مبني بر خطراتي براي جنين در مطالعات انساني نشان داده است و ممکن است براي يک کودک مضر باشد اما ممکن است به دليل بيماري مادر بسيار مهم و مورد نياز باشد. لذا بايستي منافع و خطرات مصرف اين داروها ارزيابي شود.
 
داروهاي گروه X داروهايي هستند که هرگز و تحت هيچ شرايطي نبايد آن ها را در زنان باردار استفاده کرد و در ليست داروهاي ممنوعه براي خانم هاي باردار قرار دارند.
 
داروهاي زيادي هستند که در هنگام بارداري مضر محسوب مي شوند. برخي از داروهايي که براي استفاده ايمن نيستند عبارتند از: قرص هاي کنترل کننده بارداري، داروهاي ضد آکنه، ايزوترتينوئين ، بعضي از داروهاي گروه" استاتين ها " که براي کلسترول بالا استفاده مي شوند، تتراسايکلين و داکسي سايکلين و ميزوپروستول ،  اما اکثر واکسن ها در حين بارداري ايمن هستند.
 
 کارشناس واحد تحقيق و توسعه به اهميت رشد نوزادان در هفته هاي ابتدايي بارداري اشاره کرد و افزود: در طول 12 هفته اول بارداري که نوزاد به سرعت رشد مي کند. بايد از قرار گرفتن کودک در  معرض چيزهايي که مي تواند مضر باشد مانند الکل، سيگار، مواد مخدر ممانعت کرد.
 
قبل از مصرف هر گونه دارو در حين بارداري و حتي  از زماني که براي بارداري برنامه ريزي مي شود با پزشک مشورت شود. در طول بارداري بايد اسيد فوليک را براي محافظت از نوزاد از برخي از نقايص مادرزادي نخاعي زير نظر پزشک مربوطه استفاده نمود.
پزشک مي بايست از تمام بيماري ها و داروهاي مصرفي در زنان باردار يا زناني که قصد باردار شدن دارند مطلع باشد. لازم است بعضي از داروها را براي کاهش ريسک خطر در کودک به دوز هاي کمتر يا يک داروي ديگر تغيير داد. همچنين جهت مصرف داروها ي بدون نسخه در دوران بارداري بايستي با داروساز مشورت نمود.
 
استفاده از  الکل، تنباکو و مواد مخدر در دوره بارداري با عبور از جفت و بند ناف، منجر به نارسايي هاي در جنين و نقص مادرزادي، وزن کم هنگام تولد، انقباض جفتي ، سقط جنين و بروز مشکلاتي در رشد مي شود. هيچ مقدار الکل يا مواد مخدر وجود ندارد که در حين بارداري ايمن باشد. گرچه ممکن است برخي از زنان که در طول بارداري اين مواد را مصرف نمايند. بچه هاي به ظاهر سالم داشته باشند . با توجه به کوچکي کبد در نوزادان ، مصرف الکل در مادر باردار بسيار خطرناک است. استفاده از مواد مخدر نيز در دوران بارداري مي تواند خطرناک باشد، اما ترک ناگهاني آن نيز مي تواند باعث مشکلات شديد شود. لذا براي قطع مصرف مواد مخدر بايستي تحت تدابير پزشکي اقدام نمود. داروهايي وجود دارد که کمک مي کند تا به تدريج وابستگي به هروئين  متادون يا بوپرنورفين را کاهش داد.








ترجمه: دکتر مهري محمدي

  • گروه اخبار : اخبار
  • کد خبر : 255303
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings