نشان ايمني و سلامت بر روي فراورده هاي غذايي و آشاميدني علاوه بر نشان سالم و ايمن بودن نشان دهنده خاصيت تغذيه اي مناسب و سلامت
نشان ايمني و سلامت بر روي فراورده هاي غذايي و آشاميدني علاوه بر نشان سالم و ايمن بودن نشان دهنده خاصيت تغذيه اي مناسب و سلامت
255041.mp3
نشان ايمني و سلامت بر روي فراورده هاي غذايي و آشاميدني علاوه بر نشان سالم و ايمن بودن نشان دهنده خاصيت تغذيه اي مناسب و سلامت
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران پيرامون نشان ايمني و سلامت گفت : نشان ايمني و سلامت برروي برچسب محصولاتي درج ميشود که علاوه بر سالم و ايمن بودن داراي يک يا چند خاصيت تغذيه اي مناسب وسلامت بخش مثل غني شدن با املاح و ويتامين ها ،کم بودن ميزان چربي ونمک و نداشتن افزودني هاي مصنوعي و شيميايي و..... باشند.
وي پيرامون فرآورده هاي غذايي ايمن و سالم افزود : فرآورده هاي غذايي ايمن و سالم فرآورده اي است که از مواد اوليه سالم و در شرايط خوب بهداشتي توليد و عرضه شده وعلاوه بر حداقل ويژگيهاي مورد انتظار و خواص ذاتي خود ،داراي ويژگيهايي است که در ارتقاء ايمني و سلامت مصرف کننده موثر ميباشد.
همچنين معاون غذا و دارو در خصوص نشان ايمني و سلامت عنوان کرد، نشان ايمني و سلامت درراستاي اهداف وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکي در خصوص موارد بيان شده وبه منظور تشويق توليد کنندگان براي توليد محصولات سالم تر غذايي و آشاميدني و همچنين ايجاد رقابت سالم بين توليد کنندگان اين محصولات ،طرح اعطاء نشان ايمني و سلامت تهيه و تدوين گرديده است .
نشان ايمني و سلامت از سوي اين وزارتخانه به فراورده هايي غذايي وآشاميدني ايمن و سالمي که الگوي سلامت و ايمني را رعايت نموده اند اعطاء ميشود و نگاره آن ”سيب سبز رنگ همراه با علامت تيک و عبارت ايمني و سلامت“بوده که نماد سلامت بوده و دارندگان نشان ميتوانند نگاره آن را روي برچسب محصولات خود درج نمايند.
برچسب گذاري فراورده هاي غذايي و آشاميدني
برچسب گذاري مواد غذايي عبارت است از کليه تصاوير و اطلاعاتي که برروي بسته بندي محصول نوشته و چاپ ميشود. از جمله موارد ضروري در آگاهي دادن به خريدار در هنگام خريد است ،چرا که اين حق مسلم خريدار است تا از محتوي آن چه ميخرد ،آگاهي کامل داشته باشد. الزامات برچسب گذاري براي کليه مواد غذايي ست که حاوي مطالب زير به صورت واضح ،خوانا و پاک نشدني باشند
· نام و نام تجاري محصول
· شماره پروانه بهداشتي ساخت يا شناسه نظارت بهداشتي همراه با لوگوي سازمان غذا ودارو
· تاريخ توليد و انقضا مصرف
· وزن خالص
· سري ساخت
· شرايط نگهداري
· نحوه مصرف
· ترکيبات يا مواد تشکيل دهنده
· نام و نشاني توليد کننده يابسته بندي کننده
· جدول ارزش غذايي -نشانگررنگي تغذيه اي
نام و نام تجاري محصول :
دراين قسمت نام و هويت ماده غذايي ذکر ميشود
.به عبارت ديگردر اين قسمت محصول به خريدار
معرفي مي گردد.
تاريخ توليد وانقضاء :
دراين بخش زمان توليد محصول غذايي و تاريخي که محصول در آن تاريخ منقضي مي شود ذکر مي گردد. مصرف محصول غذايي که تاريخ انقضاي آن گذشته است خطرناک مي باشد و ممکن است مسموميت هاي غذايي جدي را به همراه داشته باشد.
سري ساخت :
هر واحد بسته بندي بايد داراي شماره اي مبين بهر آن محصول باشد ،به اين شماره سري ساخت مي گويند .در صورتي که در يک محصول غذايي مشکل خاصي وجود داشته باشد امکان پيگيري آن بهر با اين شماره امکان پذير است.
در آخر وي به توضيح پيرامون بهداشتي ساخت پرداخت و عنوان کرد :پروانه ساخت هر محصول غذايي و آشاميدني ،و ارايشي و بهداشتي در واقع به مجوزي اطلاق ميشود که براي هر محصول غذايي با ترکيب ،ميزان مواد اوليه و ويژگيهاي معين فرمول ساخت تاييد شده توسط وزارت بهداشت ،صادر ميگردد. اين مدرک مجوز نهايي وزارت بهداشت براي توليدفراورده هاي غذايي ،آرايشي وبهداشتي بوده و هر کالاي داراي پروانه مذکور مجاز به عرضه و مصرف مي باشد. اداره نظارت به عنوان زيرمجموعه اي از معاونت غذا ودارو دانشگاه علوم پزشکي استان ،صدور اين مجوز را عهده دار مي باشد. درج شماره پروانه ساخت برروي محصولات ،اطمينان ايمني و سلامت محصول را به مصرف کنندگان مي دهد.
تمامي محصولات غذايي که مجوز توليد از سازمان غذا ودارو دريافت ميکنند داراي شماره پروانه بهداشتي ساخت ميباشند که اين شماره با آرم سازمان غذا ودارو(آرم زير) برروي برچسب محصولات غذايي درج ميگردد .
وزن خالص :
براي مايعات به صورت ليتر و يا ميلي ليتر و براي جامد بر حسب گرم يا کيلو گرم بيان ميشود.
شرايط نگهداري :
اين بخش خريدار را راهنمايي ميکند که محصول غذايي خريداري شده را در چه شرايط دمايي و رطوبتي نگهداري نمايد.
ضوابط مربوط به تصاوير و عبارات برچسب
تمامي عبارات درج شده بر روي برچسب فراورده از قبيل اطلاعات مربوط به محصول و توليد کننده وغيره بايد واقعي باشد.
اجزا تشکيل دهنده بايد واقعي بوده و مقدار ذکر شده براي هر جز نيز صحيح باشد در غير اين صورت تقلب شناخته شده و غير مجاز است.
ادعاهاي سلامتي بخش
هرگونه ادعا مبني بر پيشگيري ،تسکين ،معالجه ويا درمان يک بيماري ،اختلال و يا حالت فيزيولوژيکي براي محصولات غذايي ممنوع است بجز در موارد زير
· ادعا هاي سلامتي بخش محصولات پروبيوتيک
· ادعاهاي سلامتي بخش محصولات فراسودمند
· ادعاهاي تغذيه اي مربوط به آرد سمولينا
اظهارات اخطاري پيرامون نشان ايمني و سلامت شامل موارد ذيل مي باشد:
درخصوص غذاهاي حساس و فاسد شدني : نگهداري در يخچال ،ذکرشرايط انجماد
درخصوص نوشابه هاي ورزشي و انرژي زا :هشدار وجود کافئين و جينسينگ
درخصوص محصولات حاوي شيرين کننده هاي مصنوعي مانند آسپارتام (هشدار درمورد بيماران فنيل کتونوري)
دکتر ولايي معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران ضمن عنوان اينکه نشانگر رنگي تغذيه اي در انتخاب مواد غذايي مناسب کمک ميکند،گفت : نشانگر رنگي تغذيه اي اطلاعات مرتبط با ميزان نمک ،چربي کل ،اسيدهاي چرب ترانس ،قند را نشان ميدهد که رنگ سبز آن نشان دهنده ميزان اندک ماده غذايي ،زرد نشان دهنده اخطار و احتياط و قرمز نشان دهنده ميزان بالا ماده غذايي در ترکيب محصول ميابشد.
درادمه معاون غذا و دارو به تعريف برچسب گذاري غذا پرداخت.برچسب گذاري غذا اصلي ترين وسيله تبادل اطلاعات مابين توليد کننده و فروشنده غذا از طرفي و با خريدار و مصرف کننده از سوي ديگر است. براي انتخاب صحيح در هنگام خريد،مصرف کننده به اطلاعات شفاف ،دقيق ودرست در مورد غذا دارد.
همچنين معاون غذا و دارو در خصوص نشان ايمني و سلامت عنوان کرد، نشان ايمني و سلامت درراستاي اهداف وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکي در خصوص موارد بيان شده وبه منظور تشويق توليد کنندگان براي توليد محصولات سالم تر غذايي و آشاميدني و همچنين ايجاد رقابت سالم بين توليد کنندگان اين محصولات ،طرح اعطاء نشان ايمني و سلامت تهيه و تدوين گرديده است .
نشان ايمني و سلامت از سوي اين وزارتخانه به فراورده هايي غذايي وآشاميدني ايمن و سالمي که الگوي سلامت و ايمني را رعايت نموده اند اعطاء ميشود و نگاره آن ”سيب سبز رنگ همراه با علامت تيک و عبارت ايمني و سلامت“بوده که نماد سلامت بوده و دارندگان نشان ميتوانند نگاره آن را روي برچسب محصولات خود درج نمايند.
برچسب گذاري فراورده هاي غذايي و آشاميدني
برچسب گذاري مواد غذايي عبارت است از کليه تصاوير و اطلاعاتي که برروي بسته بندي محصول نوشته و چاپ ميشود. از جمله موارد ضروري در آگاهي دادن به خريدار در هنگام خريد است ،چرا که اين حق مسلم خريدار است تا از محتوي آن چه ميخرد ،آگاهي کامل داشته باشد. الزامات برچسب گذاري براي کليه مواد غذايي ست که حاوي مطالب زير به صورت واضح ،خوانا و پاک نشدني باشند
· نام و نام تجاري محصول
· شماره پروانه بهداشتي ساخت يا شناسه نظارت بهداشتي همراه با لوگوي سازمان غذا ودارو
· تاريخ توليد و انقضا مصرف
· وزن خالص
· سري ساخت
· شرايط نگهداري
· نحوه مصرف
· ترکيبات يا مواد تشکيل دهنده
· نام و نشاني توليد کننده يابسته بندي کننده
· جدول ارزش غذايي -نشانگررنگي تغذيه اي
نام و نام تجاري محصول :
دراين قسمت نام و هويت ماده غذايي ذکر ميشود
.به عبارت ديگردر اين قسمت محصول به خريدار
معرفي مي گردد.
تاريخ توليد وانقضاء :
دراين بخش زمان توليد محصول غذايي و تاريخي که محصول در آن تاريخ منقضي مي شود ذکر مي گردد. مصرف محصول غذايي که تاريخ انقضاي آن گذشته است خطرناک مي باشد و ممکن است مسموميت هاي غذايي جدي را به همراه داشته باشد.
سري ساخت :
هر واحد بسته بندي بايد داراي شماره اي مبين بهر آن محصول باشد ،به اين شماره سري ساخت مي گويند .در صورتي که در يک محصول غذايي مشکل خاصي وجود داشته باشد امکان پيگيري آن بهر با اين شماره امکان پذير است.
در آخر وي به توضيح پيرامون بهداشتي ساخت پرداخت و عنوان کرد :پروانه ساخت هر محصول غذايي و آشاميدني ،و ارايشي و بهداشتي در واقع به مجوزي اطلاق ميشود که براي هر محصول غذايي با ترکيب ،ميزان مواد اوليه و ويژگيهاي معين فرمول ساخت تاييد شده توسط وزارت بهداشت ،صادر ميگردد. اين مدرک مجوز نهايي وزارت بهداشت براي توليدفراورده هاي غذايي ،آرايشي وبهداشتي بوده و هر کالاي داراي پروانه مذکور مجاز به عرضه و مصرف مي باشد. اداره نظارت به عنوان زيرمجموعه اي از معاونت غذا ودارو دانشگاه علوم پزشکي استان ،صدور اين مجوز را عهده دار مي باشد. درج شماره پروانه ساخت برروي محصولات ،اطمينان ايمني و سلامت محصول را به مصرف کنندگان مي دهد.
تمامي محصولات غذايي که مجوز توليد از سازمان غذا ودارو دريافت ميکنند داراي شماره پروانه بهداشتي ساخت ميباشند که اين شماره با آرم سازمان غذا ودارو(آرم زير) برروي برچسب محصولات غذايي درج ميگردد .
وزن خالص :
براي مايعات به صورت ليتر و يا ميلي ليتر و براي جامد بر حسب گرم يا کيلو گرم بيان ميشود.
شرايط نگهداري :
اين بخش خريدار را راهنمايي ميکند که محصول غذايي خريداري شده را در چه شرايط دمايي و رطوبتي نگهداري نمايد.
ضوابط مربوط به تصاوير و عبارات برچسب
تمامي عبارات درج شده بر روي برچسب فراورده از قبيل اطلاعات مربوط به محصول و توليد کننده وغيره بايد واقعي باشد.
اجزا تشکيل دهنده بايد واقعي بوده و مقدار ذکر شده براي هر جز نيز صحيح باشد در غير اين صورت تقلب شناخته شده و غير مجاز است.
ادعاهاي سلامتي بخش
هرگونه ادعا مبني بر پيشگيري ،تسکين ،معالجه ويا درمان يک بيماري ،اختلال و يا حالت فيزيولوژيکي براي محصولات غذايي ممنوع است بجز در موارد زير
· ادعا هاي سلامتي بخش محصولات پروبيوتيک
· ادعاهاي سلامتي بخش محصولات فراسودمند
· ادعاهاي تغذيه اي مربوط به آرد سمولينا
اظهارات اخطاري پيرامون نشان ايمني و سلامت شامل موارد ذيل مي باشد:
درخصوص غذاهاي حساس و فاسد شدني : نگهداري در يخچال ،ذکرشرايط انجماد
درخصوص نوشابه هاي ورزشي و انرژي زا :هشدار وجود کافئين و جينسينگ
درخصوص محصولات حاوي شيرين کننده هاي مصنوعي مانند آسپارتام (هشدار درمورد بيماران فنيل کتونوري)
دکتر ولايي معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران ضمن عنوان اينکه نشانگر رنگي تغذيه اي در انتخاب مواد غذايي مناسب کمک ميکند،گفت : نشانگر رنگي تغذيه اي اطلاعات مرتبط با ميزان نمک ،چربي کل ،اسيدهاي چرب ترانس ،قند را نشان ميدهد که رنگ سبز آن نشان دهنده ميزان اندک ماده غذايي ،زرد نشان دهنده اخطار و احتياط و قرمز نشان دهنده ميزان بالا ماده غذايي در ترکيب محصول ميابشد.
درادمه معاون غذا و دارو به تعريف برچسب گذاري غذا پرداخت.برچسب گذاري غذا اصلي ترين وسيله تبادل اطلاعات مابين توليد کننده و فروشنده غذا از طرفي و با خريدار و مصرف کننده از سوي ديگر است. براي انتخاب صحيح در هنگام خريد،مصرف کننده به اطلاعات شفاف ،دقيق ودرست در مورد غذا دارد.
: