نشانگر رنگي
در خصوص نشانگر هاي تغذيه اي (چراغ راهنما تغذيه اي) اطلاعات مرتبط با محصول مصرفي به سهولت در اختيار مصرف کننده قرار مي گيرد.
در خصوص نشانگر هاي تغذيه اي (چراغ راهنما تغذيه اي) اطلاعات مرتبط با محصول مصرفي به سهولت در اختيار مصرف کننده قرار مي گيرد. بر چسب هاي رنگي امکان انتخاب آگاهانه ماده غذايي را با توجه به محدوديت هاي احتمالي در انتخاب، در اختيار مصرف کنندگان قرار مي دهد، هدف اصلي از اجراي اين طرح اصلاح الگوي مصرف در جامعه و ارتقا سطح سلامت جامعه است. اطلاعاتي در خصوص ميزان انرژي محصول که بر اساس کيلو کالري در هر سهم ماده غذايي يا در 100گرم/ ميلي ليتر مواد غذايي که سهم براي آنها تعريف نشده است. و نيز اطلاعات مرتبط با ميزان نمک (کلريد سديم)، چربي کل، اسيدهاي چرب ترانس، قند (کل قندهاي منو و دي ساکاريد آزاد به غير از پلي اولها) بر حسب گرم در هر سهم مواد غذايي يا 100 گرم / ميلي ليتر مواد غذايي که سهم براي آنها تعريف نشده است.
از طريق جدول نشانگر هاي رنگي مصرف کننده ميزان مصرف قند، نمک، چربي و اسيد هاي چرب ترانسي که از طريق مصرف فرآورده هاي غذايي دريافت مي شود، مي توان بررسي کرده و از اين طريق رژيم غذايي روزانه را تنظيم نمود. در نتيجه اندازه سهم به صورت قابل تشخيص و درک براي مصرف کننده بايد در نظر گرفته شود. مقداري از ماده غذايي که عموماً در هر وعده توسط فرد مصرف ميشود را سهم ميگويند.
مفهوم رنگ هاي نشانگر تغذيه اي
مفهوم رنگ قرمز:رنگ قرمز بر روي هر يک از اجزا در جدول چراغ راهنما نشان دهنده وجود آن جز در مقادير بالا در ماده غذايي مي باشد. به عنوان مثال چنانچه مقدار نمک در چراغ راهنما داراي رنگ قرمز باشد مفهوم اين است که آن ماده غذايي حاوي مقدار زيادي نمک مي باشد و ممکن است اين ماده غذايي براي فرد داراي فشار خون بالا مناسب نباشد.
مفهوم رنگ زرد:رنگ زرد بر روي هر يک از اجزا در جدول چراغ راهنما نشان دهنده وجود آن جز در مقادير متوسط در ماده غذايي مي باشد. براي مثال چنانچه مقدار اسيدهاي چرب ترانس در چراغ راهنما داراي رنگ زرد باشد مفهوم اين است که آن ماده غذايي حاوي مقدار متوسطي اسيدهاي چرب ترانس مي باشد و به اين ترتيب مصرف کننده در انتخاب و ميزان مصرف آن محصول غذايي راهنمايي مي شود.
مفهوم رنگ سبز:رنگ سبز بر روي هر يک از اجزا در جدول چراغ راهنما نشان دهنده وجود آن جز در مقادير مناسب سلامتي در ماده غذايي مي باشد. براي مثال چنانچه مقدار قند در چراغ راهنما داراي رنگ سبز باشد مفهوم اين است که آن ماده غذايي حاوي مقدار کمي قند بوده و آن محصول براي کساني که تمايل به مصرف قند بالا در رژيم غذايي خود را ندارند مناسب مي باشد.
هدف از اين برچسب گذاري:
ü ارتقاء اطلاعات و کمک به انتخاب مواد غذايي براي مصرف کننده
ü تقويت نظارت مردم بر مواد غذائي
ü کنترل و کاهش نامحسوس تبليغات مواد غذائي مضر
ü در نهايت : ارتقاي سلامتي مردم و کاهش بيماري هاي مرتبط با غذا (بويژه بيماري هاي غير واگير)
ü انتخاب آسان محصول در سطح عرضه محصولات متنوع
در خصوص غذاي سالم علاوه بر ايمني بايد به سلامت غذا نيز توجه شود و خطر اصلي در حوزه سلامت غذا، بالا بودن ميزان مصرف نمک، قند و چربي در مواد غذايي است که سلامت جامعه را به شدت تهديد مي کند. غذاي سالم را يکي از بهترين و موثرترين راه هاي کاهش آمار ديابت، فشار خون، چاقي و ... در کشور مي باشد. امروزه بيشتر مرگ و مير انسانها ناشي از بيماريهاي غير واگير است که تغذيه غلط و نامناسب نقش مهمي در بروز آن دارد.
دبير انجمن مسوولين فني صنايع غذايي، آرايشي و بهداشتي
علي مدد