• 1397/05/21 - 04:51
  • - تعداد بازدید: 580
  • - تعداد بازدید کنندگان: 580
  • زمان مطالعه: 3 دقیقه
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران

سوءمصرف مواد در دوران بارداري و شيردهي

سوءمصرف مواد در دوران بارداري و شيردهي
 
به گزارش روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم  پزشکي ايران : بسياري از مواد شيميايي مي توانند به آساني از جفت عبور کنند و اين امر در بروز عوارض دارويي در 255142.mp3 سوءمصرف مواد در دوران بارداري و شيردهي



سوءمصرف مواد در دوران بارداري و شيردهي

 
به گزارش روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم  پزشکي ايران : بسياري از مواد شيميايي مي توانند به آساني از جفت عبور کنند و اين امر در بروز عوارض دارويي در دوران بارداري بسيار حائز اهميت مي باشد.
 دکتر حميدي کارشناس واحد تحقيق و توسعه معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران ضمن اشاره به افزايش دو تا سه برابري ريسک نقص جنين يا زايمان جنين مرده در اثر استعمال دخانيات و مصرف غير منطقي داروها و مکمل ها افزود : بر اساس تحقيقات انجام شده، پنج درصد بانوان باردار از داروهايي که ايجاد وابستگي مي کنند استفاده مي نمايند.
وابستگي به مواد اعتيادآور و مصرف برخي داروها در دوران بارداري مي تواند سبب ايجاد سندرم Neonatal Abstinence Syndrome- (NAS)” -سندرم محروميت در نوزاد- گردد که با بروز علائم ترک وابستگي در نوزاد همراه است.
 بيشتر مطالعات در اين زمينه پيرامون ضد درد هاي اوپيوئيدي صورت گرفته است. اوپيوئيدهايي مانند کدئين، هيدروکودون، مورفين، اکسي کودون و ترامادل ممکن است بعد از اعمال جراحي تجويز شوند. در بين داروها، داروهاي ضد افسردگي و خواب آورهاي گروه بنزوديازپين ها نيز مي توانند باعث ايجاد NAS در نوزاد شوند. هم چنين مصرف باربيتورات ها و کافئين در زمان بارداري احتمال بروز علائم سندرم محروميت در نوزاد تازه متولد شده را افزايش مي دهد.
دکتر حميدي در خصوص نوع و شدت NAS  گفت : نوع و شدت NAS در نوزاد بستگي به عوامل مختلفي هم چون نوع دارو، مدت مصرف، دوز مصرف، متابوليسم دارو در بدن مادر و اين که نوزاد کامل يا نارس به دنيا آمده باشد دارد. علائم NAS در نوزاد مي توانند بلافاصله بعد از تولد يا دو هفته بعد تولد بروز نمايند. اين علائم شامل لکه هاي سطح پوست، اسهال، گريه هاي بسيار بلند، عدم مکيدن و تغذيه کم، تنفس تند، لرزش اندام و تشنج، گرفتگي بيني و آبريزش، کاهش خواب و افزايش خميازه، تب و تعريق مي باشند.
وي در ادامه به آثار سوء پس از مصرف داروهاي مولد NAS در دوران بارداري پرداخت و عنوان کرد :  آثار سوء پس از مصرف داروهاي مولد NAS در دوران بارداري ممکن است تا پايان عمر در فرد باقي بمانند يا باعث مرگ نوزاد گردند. از اين ميان مي توان به آثاري هم چون نقص هاي مادرزادي، وزن کم هنگام تولد، زايمان جنين نارس، محيط کوچک سر و سندرم مرگ ناگهاني نوزاد اشاره کرد.
مواد ديگري که منجر به NAS مي گردند عبارت اند از: داروهاي قاچاق مانند داروهاي اعتيادآور ماري جوانا، کوکائين، متآمفتامين، اکستازي و هروئين. علاوه بر مواد ذکر شده، الکل و نيکوتين (موجود در تنباکو و سيگار) نيز داراي آثار سوء بر جنين هستند و مي توانند سبب NAS گردند.
دکتر حميدي اظهار داشت در صورتي که فرد قصد باردار شدن دارد و هر يک از داروهايي را که منجر به NAS مي گردد مصرف مي نمايد بايد پيش از بارداري با پزشک متخصص مشورت نمايد؛  وي تاکيد نمود مصرف اين دسته داروها را نبايد به طور ناگهاني قطع کرد زيرا باعث ايجاد مشکلات و عوارض خطرناک در مادر و نوزاد مي گردد. در صورت مصرف مواد اعتيادآور، و در مواقعي که مادر شرايط لازم براي ترک را دارا نمي باشد بايد راهنمايي هاي لازم جهت مصرف داروهاي جايگزين مواد اعتيادآور (مانند متادون و بوپرنورفين) را از پزشک دريافت نمود. براي درمان نوزاد به دنيا آمده با NAS بايد از اقدامات زير بهره گرفت:
1. دارو درماني تحت نظر متخصص،
2. رفع دهيدراتاسيون در نوزاد به دليل اسهال،
3. رژيم تغذيه متناسب مانند شير غني شده و پرکالري به دليل کمبود وزن نوزاد
مطالعات نشان داده اند بيشتر نوزادان متولد شده با NAS طي يک دوره درماني پنج الي سي روزه بهبود مي يابند.
در صورتي که مادر قبل از تصميم به بارداري، نسبت به ترک وابستگي اقدام نمايد، NAS مي تواند قابل پيشگيري باشد.
 
 
Refrences:


  1. Substance Use While Pregnant and Breastfeeding, National institute on drug abuse advancing addiction science, 2018

  2. Neonatal abstinence syndrome (NAS), www.marchofdimes.org/complications/neonatal-abstinence-syndrome-(nas).aspx, 2017


  • گروه اخبار : اخبار
  • کد خبر : 255142
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings