• 1399/11/15 - 08:02
  • - تعداد بازدید: 323
  • - تعداد بازدید کنندگان: 323
  • زمان مطالعه: 12 دقیقه
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران:

به مناسبت 4 فوريه برابر با 16 بهمن روز جهاني مبارزه با سرطان

? فوريه  سال ????  برابر با ?? بهمن سال ???? ، روز جهاني سرطان  براي افزايش آگاهي از سرطان و تشويق به پيشگيري ، تشخيص و درمان آن مي باشد. در واقع در اين روز منحصر به فرد ، کل جهان مي تواند در مبارزه با اپيدمي جهاني سرطان متحد شود.

255752.mp3 به مناسبت 4 فوريه برابر با 16 بهمن روز جهاني مبارزه با سرطان


 به گزارش روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران: سرطان به گروه بزرگي از بيماري ها اطلاق مي شود که مي تواند تقريباً در هر اندام يا بافتي از بدن شروع شود. در سرطان سلول ها به شکل غير طبيعي و غيرقابل کنترلي رشد دارند و از مرزهاي معمول خود فراتر رفته و يا به قسمت هاي مجاور بدن حمله کرده و يا به اندام هاي ديگر گسترش مي يابند که  اصطلاحاً متاستاز  ناميده مي شود. نئوپلاسم و تومور بدخيم نام هاي ديگر سرطان محسوب ميشوند.
 در انواع سرطان ها،  تقسيم و رشد غير طبيعي سلول ها صورت مي گيرد، تومورهاي بدخيمي ايجاد مي شود و به قسمت هايي از بدن حمله مي شود  همچنين ممکن است از طريق سيستم لنفاوي يا جريان خون به ساير نقاط بدن منتقل شود. البته همه تومورها سرطاني نيستند .
 
? فوريه روزي منحصر به فرد است که کل جهان مي تواند در مبارزه با اپيدمي جهاني سرطان متحد شود. اين رويداد مردم را از طريق ارتباطات جهاني هدف قرار مي دهد و سياست گذاران و ارگان هاي مربوطه را تشويق مي کند تا سرطان را به عنوان يک اولويت سياسي در نظر بگيرند.
 
? فوريه  سال ????  برابر با ?? بهمن سال ???? ، روز جهاني سرطان  براي افزايش آگاهي از سرطان و تشويق به پيشگيري ، تشخيص و درمان آن مي باشد. در واقع در اين روز منحصر به فرد ، کل جهان مي تواند در مبارزه با اپيدمي جهاني سرطان متحد شود.در اين روز با هدف کمک به صرفه جويي در ميليون ها مرگ قابل پيشگيري ، با افزايش آگاهي و آموزش در مورد سرطان و فشار به دولت هاي سراسر جهان براي اقدام عليه اين بيماري فعاليت مي شود. براي آگاهي بخشي بيشتر توسط اتحاديه کنترل بين المللي سرطان ، يک کنسرسيوم جهاني متشکل از بيش از ??? سازمان مبارزه با سرطان در بيش از ??? کشور ، برگزار مي شود.
اين روز فرصتي اساسي براي همه مبتلايان به سرطان است تا با همکاري يکديگر، رهبران جهان را به وعده هايي که در اجلاس سازمان ملل متحد در رابطه با اهداف خود در خصوص سرطان داده اند پايبند  و متعهد نگاه دارند.
 
به طور قابل توجهي ، تعداد موارد سرطان و مرگ هاي مربوط به آن در سراسر جهان طي ?? تا ?? سال آينده دو برابر برآورد شده است. با بيشترين افزايش در کشورهاي با درآمد کم و متوسط ??، افرادي که کمترين توانايي را براي مقابله با تأثيرات اجتماعي و اقتصادي اين بيماري را دارند.
بيش از يک سوم موارد سرطان قابل پيشگيري است و در صورت تشخيص به موقع و درمان صحيح  يک سوم ديگر نيز قابل درمان خواهد بود. لذا با اجراي استراتژي هاي متناسب  و داشتن امکانات در زمينه پيشگيري ، تشخيص و درمان به موقع ، مي توانيم سالانه ?/? ميليون نفر را نجات دهيم.
امروز ، ما بيش از هر زمان ديگري در مورد سرطان اطلاعات داريم و از طريق سرمايه گذاري در زمينه تحقيق و نوآوري ، شاهد پيشرفتهاي خارق العاده اي در زمينه پزشکي ، تشخيص و دانش علمي هستيم و هرچه بيشتر بدانيم ، مي توانيم در کاهش عوامل خطر ، افزايش پيشگيري و بهبود تشخيص سرطان ، پيشگيري ، درمان و مراقبت پيشرفت بيشتري داشته باشيم.
در حال حاضر، بيش از نيمي (???) از مرگ و مير ناشي از سرطان در مناطق کم توسعه يافته جهان اتفاق مي افتد. حتي اگر در کشوري با درآمد بالاتر زندگي کنيد ، باز هم نابرابري در بين جوامع کم درآمد،  بومي ، مهاجر ، پناهنده و روستايي وجود دارد.
سرطان دومين علت اصلي مرگ و مير در جهان است . سرطان ريه ، پروستات ، روده بزرگ ، معده و کبد شايع ترين نوع سرطان در مردان است ، در حالي که پستان ، سرطان روده بزرگ ، ريه ، دهانه رحم و تيروئيد شايع ترين در ميان زنان است.
 
 شعار سال جاري يادآور قدرت ماندگار همکاري و اقدام جمعي است. وقتي مي خواهيم  و دور هم جمع مي شويم ، مي توانيم به آنچه آرزو مي کنيم برسيم،  جهاني سالم و درخشان و بدون سرطان. با هم ، همه اقدامات ما مهم هستند
 
افراد ، مشاغل ، دولت ها و سازمان هاي غيرانتفاعي در روز جهاني سرطان با هم همکاري مي کنند تا به عموم مردم کمک کند تا در مورد انواع مختلف سرطان ، نحوه مراقبت از آن ، روش هاي درماني و اقدامات پيشگيرانه اطلاعات بيشتري کسب کنند. پس بيشترين تمرکز بر روي افزايش آگاهخي است.
در اين روز تمام کشورهاي جهان  با سازمان هايي مانند اتحاديه بين المللي عليه سرطان (UICC) همکاري مي کند تا راه هايي را براي کاهش بار جهاني سرطان ارائه دهد  و مضامين تکراري در طول سالها بر جلوگيري از سرطان و بالا بردن کيفيت زندگي بيماران سرطاني متمرکز است.
 
در صورتي که دسترسي برابر به پيشگيري ، تشخيص ، درمان و مراقبت از سرطان مي تواند جان انسان ها را نجات دهد. با افزايش سواد عمومي و سياسي و درک در مورد سرطان ، ترس را کاهش مي دهيم ، باورهاي غلط را از بين برد و رفتارها و نگرش ها را تغيير داد.
 
 
عوامل خطر قابل اصلاح عبارتند از:
الکل - شواهدي مبني بر اينکه انواع نوشيدني هاي الکلي علت تعدادي از سرطان ها هستند ، اکنون قويتر از گذشته است. الکل مي تواند خطر ابتلا به شش نوع سرطان ، از جمله روده (روده بزرگ) ، پستان ، دهان ، حلق و حنجره (دهان و گلو) ، مري ، کبد و معده را افزايش دهد.  شواهد نشان مي دهد حتي مصرف متوسط ??الکل، خطر ابتلا به سرطان را افزايش مي دهد.
 
اضافه وزن يا چاقي - اضافه وزن با افزايش خطر ابتلا به ?? سرطان مختلف از جمله سرطان  لوزالمعده مرتبط است. به طور کلي ، افزايش وزن بيشتر ، به ويژه در بزرگسالان ، با خطرات بيشتر ابتلا به سرطان همراه است.
 
رژيم غذايي و تغذيه - متخصصان پيشنهاد مي کنند رژيم هاي غذايي و مصرف مواد مغذي ، به ويژه رژيم هاي غذايي حاوي گوشت قرمز ، گوشت هاي فرآوري شده ، غذاهاي نمکي و ميوه ها و سبزيجات کم ، بر خطرات سرطان ، به ويژه روده بزرگ ، نازوفارنکس و معده تأثير دارند.
 
فعاليت بدني - فعاليت بدني منظم نه تنها به کاهش چربي اضافي بدن و خطرات سرطاني مرتبط با اين امر کمک مي کند ، بلکه داشتن فعاليت بدني نيز مي تواند به کاهش خطرات ايجاد سرطان روده بزرگ ، پستان و آندومتر کمک کند.
 
تنباکو - دود توتون حاوي حداقل ?? ماده مختلف سرطانزا (عوامل سرطان زا) است. هنگام استنشاق دود ، مواد شيميايي وارد ريه ها مي شوند ، به جريان خون منتقل مي شوند و به بدن منتقل مي شوند. به همين دليل است که سيگار کشيدن يا جويدن تنباکو نه تنها باعث سرطان هاي ريه و دهان مي شود بلکه با بسياري از سرطان هاي ديگر نيز ارتباط دارد. به خصوص هرچه فرد بيشتر سيگار بکشد و مدت بيشتري  هم سيگار بکشد. در حال حاضر مصرف دخانيات حدود ??? مرگ و مير ناشي از سرطان را به عهده دارد
 
تشعشعات يونيزه - منابع تشعشعات ساخته شده توسط انسان مي تواند باعث سرطان شود و خطري براي کارگران باشد. اين تشعشعات شامل رادون ، اشعه ايکس ، اشعه گاما و ساير اشکال تابش پرانرژي است . قرار گرفتن طولاني مدت و محافظت نشده در برابر اشعه ماورا بنفش آفتاب، چراغ هاي آفتاب و تخت هاي برنزه نيز مي تواند منجر به ملانوم و بدخيمي هاي پوست شود. افراد با پوست روشن ، افراد با خال هاي زياد يا داراي سابقه خانوادگي ملانوم يا سرطان پوست غير ملانوم در معرض بالاترين خطر قرار دارند. با اين حال ، افراد از هر رنگ پوست مي توانند به سرطان پوست مبتلا شوند ، از جمله افرادي که پوست تيره تري دارند.
 
خطرات محل کار - برخي از افراد به دليل کارهايي که انجام مي دهند ، در معرض ماده اي سرطانزا قرار مي گيرند. به عنوان مثال ، مشخص شده است که کارگران در صنعت رنگ شيميايي شيوع بالاتري نسبت به ميزان طبيعي سرطان مثانه دارند.  مثلاً آزبست يک علت شناخته شده در ابتلا به سرطان است ، به ويژه سرطاني به نام مزوتليوما ، که معمولاً روي پوشش ريه ها تأثير مي گذارد.
 
عفونت - عوامل عفوني مسئول سالانه حدود ?/? ميليون مرگ ناشي از سرطان هستند. اين بدان معنا نيست که مي توان اين سرطان ها را مانند عفونت گرفت. بلکه ويروس مي تواند در سلولها تغييراتي ايجاد کند که احتمال سرطاني شدن آنها را بيشتر مي کند.
 
حدود ??? سرطان هاي دهانه رحم به علت عفونت هاي ويروس پاپيلوماي انساني (HPV) ايجاد مي شود.در حالي که سرطان کبد و لنفوم غير هوچکين مي تواند ناشي از ويروس هپاتيت B و C باشد.
 
در گذشته تصور نمي شد که عفونت هاي باکتريايي عامل ايجاد سرطان باشند ، اما مطالعات اخير نشان داده است که افرادي که در معده خود دچار عفونت هليکوباکتر پيلوري هستند ، دچار التهاب غشاي معده مي شوند که خطر ابتلا به سرطان معده را افزايش مي دهد.
 
علائم و نشانه هاي سرطان
 
انواع مختلفي از سرطان ها ، علائم متنوع دارند و اين علائم به محل بيماري بستگي دارد. با اين حال ، برخي از علائم و نشانه هاي اصلي وجود دارد که بايد مراقب آنها باشد ، از جمله:
- توده هاي غيرمعمول يا تورم :توده هاي سرطاني اغلب بدون درد هستند و با پيشرفت سرطان ممکن است اندازه آنها افزايش يابد.
- سرفه ، نفس نفس يا مشکل در بلع ، تغيير در عادت روده ( مانند يبوست و اسهال و يا وجود خون در مدفوع)، خونريزي غيرمنتظره مانند خونريزي از واژن  و مجراي مقعدي ،کاهش وزن  بدون علت و غير قابل توجيه در طي يک دوره کوتاه مدت ، خستگي مفرط و کمبود شديد انرژي نشان مي دهد. اگر خستگي به دليل سرطان باشد ، افراد به طور معمول علائم ديگري نيز دارند
 
 مانند درد دارند  شامل دردي مبهم يا مداوم  و يا دردي که مي آيد و مي رود.
خال جديد يا تغيير در خال ، تغيير در اندازه ، شکل يا رنگ خال، پوسته پوسته شدن و يا
نياز به دفع فوري ادرار ، تکرر يا عدم توانايي در ادرار در هنگام نياز  ويا احساس درد  درهنگام ادرار
تغييرات غير معمول پستان (تغيير در اندازه ، شکل ، احساس  تغييرات پوستي و درد )
کاهش اشتها ( احساس گرسنگي کمتر از حد معمول براي مدت زمان طولاني)
عرق هاي شديد شبانه
 
جلوگيري از سرطان:
 
با کاهش قرار گرفتن در معرض عوامل خطرزا مانند تنباکو ، چاقي ، عدم فعاليت بدني ، عفونت ، الکل ، آلودگي محيط زيست ، مواد سرطان زاي شغلي و تشعشع مي توان بيش از يک سوم سرطان ها را پيشگيري کرد.
پيشگيري از برخي سرطان ها نيز ممکن است از طريق واکسيناسيون عليه ويروس هپاتيت B (HBV) و ويروس پاپيلوماي انساني (HPV) موثر باشد و به ترتيب به محافظت در برابر سرطان کبد و سرطان دهانه رحم کمک مي کند. همچنين کاهش قرار گرفتن در معرض ساير مواد سرطان زا مانند آلودگي محيط زيست ، مواد سرطان زاي شغلي و اشعه مي تواند از بروز سرطان هاي بعدي  نيز جلوگيري کند.
دريافت واکسن آنفولانزا در سال جاري به دليل بيماري همه گير COVID-?? بيش از هر زمان ديگري اهميت يافته است. اين امر به ويژه براي افراد مبتلا به سرطان بسيار مهم است ، زيرا ممکن است در معرض خطر بيشتري براي شکل هاي شديدتر آنفولانزا و COVID-?? باشند.
.
آيا فردي که سرطان دارد ، بيشتر در معرض خطر ابتلا به COVID-?? هست؟
داشتن سرطان، خطر ابتلا به بيماري شديد ناشي از COVID-?? را افزايش مي دهد. عوامل ديگر نيز خطر ابتلا به بيماري COVID-?? را افزايش مي دهند ، از جمله سن بالاتر و ساير شرايط پزشکي ، ماننديماري مزمن کليه،بيماري انسداد مزمن ريوي (COPD)،بيماري هاي قلبي ، مانند نارسايي قلبي ، بيماري عروق کرونر ، يا کارديوميوپاتي،يک سيستم ايمني ضعيف از پيوند اعضا،چاقي، بارداري، بيماري خوني سلول داسي شکل ، سيگار کشيدن و ديابت نوع ?.
 
در حال حاضر مشخص نيست که آيا داشتن سابقه سرطان خطر ابتلا به بيماري شديد ناشي از COVID-?? را افزايش مي دهد يا خير. افرادي که در گذشته تحت سرطان درمان شده اند بايد نگراني هاي خود را در مورد COVID-?? با پزشکان خود در ميان بگذارند.
 
 
 تمام افراد ، از جمله مبتلايان به بيماريهاي زمينه اي مانند سرطان ، در صورت نداشتن موارد منع مصرف ، يعني عدم سابقه واکنش آلرژيک شديد (به عنوان مثال آنافيلاکسي) به هيچ يک از اجزاي واکسن ، ممکن است بتوانند واکسينه شوند و اين موضوع در دست تحقيقات است. واکسن هاي مربوط به ساير عفونت ها مانند آنفولانزا براي افراد مبتلا به سرطان بي خطر است و توصيه مي شود.
 قطعاً به  اطلاعات بيشتري در مورد ايمني و کارآيي واکسن COVID-?? در افراد مبتلا به  ضعف سيستم ايمني و يا به دليل شرايط پزشکي زمينه اي يا  مصرف  داروهاي سرکوب کننده سيستم ايمني مورد نياز است و اين احتمال وجود دارد که اين افراد پاسخ ضعيف تري به واکسن داشته باشند.
 
تا زماني که واکسن به طور گسترده در دسترس نباشد ، موثرترين راه جلوگيري از COVID-?? جلوگيري از قرار گرفتن در معرض ويروس است و بهترين راه براي جلوگيري از قرار گرفتن در معرض ، محدود کردن تعاملات حضوري با  ساير افراد تا حد ممکن است. همچنين توصيه اکيد مي شود که  از دست زدن به چشم ، بيني و دهان خودداري شود.
    قبل از غذا خوردن؛ سرفه يا عطسه و قبل و بعد از تماس با ديگران  و پس از دستشويي رفتن
 دستها حداقل ?? ثانيه با آب و صابون شسته شوند.  تا آنجا که ممکن است در خانه ماند و در صورت نياز به مدت طولاني در خانه اطمينان حاصل شودکه به چندين هفته دارو و مواد غذايي  در دسترس باشد. سطوحي که لمس مي شوند از جمله دستگيره درها ، کليدهاي روشنايي ، صفحه کليد ، ميزهاي پيشخوان ، تلفن ، دستگيره ها ، شيرآلات ، سينک ظرفشويي ها و توالت ها تميز و ضد عفوني شوند.  حداقل يک و نيم مترفاصله را از ديگران را رعايت کرده و از حضور در مکانهاي شلوغ پرهيز و از ماسک استفاده شود . هنگام برداشتن ماسک، چشم ، بيني و دهان لمس نشود و پس از لمس يا برداشتن ماسک ، دستها به دقت شسته شوند.
برخي از درمان هاي سرطان را ميتوان با نظارت پزشک و با خيال راحت به تأخير انداخت و يا از طريق پزشکي از راه دور انجام شوند.
مترجم: دکتر مهري محمدي
  • گروه اخبار : اخبار
  • کد خبر : 255752
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings