اولين همايش "ملي تهديدات ايمني و سلامت غذا در دنياي امروز " 17 آذر ماه در دانشگاه ايران برگزار شد
روابط عمومي معاونت غذا و دارو: به نقل از روابط عمومي دانشگاه علوم پزشکي ايران اولين همايش "ملي تهديدات ايمني و سلامت غذا در دنياي امروز "17 آذر ماه 94 در مرکز همايشهاي بين المللي رازي دانشگاه علوم پزشکي ايران برگزار شد.
روابط عمومي معاونت غذا و دارو: به نقل از روابط عمومي دانشگاه علوم پزشکي ايران اولين همايش "ملي تهديدات ايمني و سلامت غذا در دنياي امروز "17 آذر ماه 94 در مرکز همايشهاي بين المللي رازي دانشگاه علوم پزشکي ايران برگزار شد.
دکتررسول ديناروند رئيس سازمان غذا و دارو در نخستين همايش «ملي تهديدات ايمني و سلامت غذا در دنياي امروز» عنوان کرد: يکي از تهديدات جدي ايمني غذا، قاچاق و تقلب است که طبق مطالعات انجام شده در مقايسه بين المللي، سهم قاچاق از بازار ايران مطلوب نيست.
وي گفت: شرايط در کشور به خاطر تحريم هاي اعمال شده، موقعيت سوق الجيشي و توليد کالاهاي قاچاق در کشورهاي اطراف بگونه اي است که ايران را همواره در معرض خطر تهديد ايمني غذا از طريق قاچاق قرار داده است.
رئيس سازمان غذا و دارو خاطرنشان کرد: گاهي بنا به نياز و فشارهاي محلي، تصميم هايي گرفتيم که منافذ ورود قاچاق را از طريق ايجاد بازارچه هاي محلي و مناطق آزاد باز کرده ايم.
** به شدت در معرض قاچاق و تقلب هستيم
ديناروند تاکيد کرد: به شدت در معرض قاچاق و تقلب هستيم و اگر نتوانيم در اين حوزه فعاليت کنيم، نه فقط آسيب اقتصادي مي بينيم بلکه آسيب هاي اجتماعي و ضرر به سلامت به همراه خواهد داشت.
** صدها ميليون دلار فراورده غذايي قاچاق وارد کشور مي شود
رئيس سازمان غذا و دارو گفت: صدها ميليون دلار کالاي قاچاق در حوزه فراورده هاي غذايي وارد کشور مي شود که عمدتا تقلبي هستند و بنا به اطلاعات نهادهاي امنيتي و اطلاعاتي، برخي مراکز توليد فراورده هاي تقلبي در داخل کشور هستند، يعني يک برند معتبر را در بدترين شرايط توليد مي کنند.
ديناروند افزود: اخيرا متوجه شده ايم که شبکه اي فعال شده و بسته هاي فراورده هاي غذايي معتبر را جمع آوري مي کند تا دوباره وارد چرخه بازار کند.
وي تاکيد کرد: سامانه کنترل اصالت کالا و رهيابي و رهگيري يکي از موثرترين روش ها براي مقابله با آنها است چون سالهاست در سازمان هاي بين المللي مطالعه مي شود.
رئيس سازمان غذا و دارو با اشاره به انتخاب خود به عنوان رئيس مجموعه ساز و کارهاي کشورهاي سازمان جهاني بهداشت براي مبارزه با تقلب و قاچاق درسال هاي 2015 و 2016 گفت: بصورت جدي راه اندازي سامانه کنترل اصالت را پيگيري مي کنيم و با جديت نيز با آن مقابله مي شود و براي مقابله با آن گاهي از افراد و نهادهاي موجه استفاده مي شود و واقعا تعجب مي کنيم.
ديناروند افزود: در برابر فشار، تهمت ها و اعتراضات نابجا به سامانه کنترل اصالت ايستاده ايم و مطمئنا تسليم نمي شويم و بدنبال زيرساخت هاي قانوني و اجرايي هستيم تا متقلبان را از بازار حذف کنيم.
** برخي تهديدات حوزه ايمني غذا فوري نيستند
رئيس سازمان غذا و دارو گفت: برخي تهديدات حوزه ايمني غذا فوري نيستند و براي ما عادي مي شوند، بطور مثال شک ندارم که يکي از دلايل مرگ و مير بيماري هاي قلبي، اسيد چرب ترانس است.
ديناروند افزود: در 30 سال گذشته رصد و پايش خوبي در اين زمينه نداشتيم و هشدار نداديم و اسيد چرب ترانس وارد تغذيه مردم شده است؛ مطالعات جسته و گريخته نشان مي دهد که زماني مردم، روغن هايي مصرف مي کردند که 35 درصد اسيد چرب ترانس داشته و هر يک درصد اسيد چرب ترانس تا دو برابر بيماري هاي قلبي را افزايش مي دهد، اکنون سالانه 80 هزار نفر بر اثر بيماري هاي قلبي جان خود را از دست مي دهند که ناشي از اين است که رصد، پايش و هشدار به موقع نداشتيم و در دو سال اخير بيدار شده ايم.
** شبکه تشخيصي کامل نيست
رئيس سازمان غذا و دارو گفت: تشخيص تهديدهاي ايمني غذا نيز مهم است که بايد بتوانيم آلاينده ها، تقلبات و تهديدات بيوتروريسم را تشخيص دهيم اما اکنون تشخيص کامل نداريم.
ديناروند تصريح کرد: مسير تشخيص هاي ما کند و طولاني و بي فايده است، بطور مثال براي شناسايي سموم، يک آزمايشگاه در يک گوشه کشور داريم که تا يک نمونه به آنجا بفرستيم يک ماه طول مي کشد و سم از بين مي رود؛ اين بخش نياز به سرمايه گذاري دارد.
وي افزود: کارهايي در اين زمينه شروع کرده ايم که اميدواريم سرعت و قدرت در اين زمينه را بالا ببريم؛ از سال گذشته 50 ميليارد تومان براي افزايش تشخيص در آزمايشگاه هاي اصلي سرمايه گذاري شده و اميدواريم از آزمايشگاه هاي همکار نيز بهره بگيريم تا شبکه آزمايشگاهي به يکديگر وصل شوند.
** شفاف سازي برچسب هاي تراريخته
رئيس سازمان غذا و دارو گفت: در بحث تراريخته ها نيز تهديداتي وجود دارد که اولويت ها در اين زمينه شناسايي شده است.
ديناروند افزود: با توجه به ابلاغي درمورد محصولات تراريخته در سال جاري، بزودي برچسب محصولات تراريخته مجاز بصورت شفاف روي آنها نصب مي شود و آزمايشگاه هاي اين محصولات نيز تجهيز شده و از سال گذشته بطور جدي کنترل مي شوند.
دکتر هدايت حسيني مديرکل نظارت و ارزيابي فرآورده هاي خوراکي و آشاميدني سازمان غذا و دارو نيز در اين مراسک گفت:بسياري از ميکروارگانيسم ها اکنون مي توانند تهديدات ايمني غذا باشند. وي خاطرنشان کرد: برخي معتقدند جنون گاوي که در اروپا، آسيب جدي به صادرات گوشت وارد کرد يا بيماري سارس که ضربه اي به اقتصاد نوپديد چين زد، نتيجه بيوتروريسم است.
حسيني خاطرنشان کرد: برخي سوءاستفاده کنندگان يا بازرگانان داخلي، غذاهاي ارزان وارد مي کنند که مي تواند آلوده باشد.مديرکل نظارت و ارزيابي فرآورده هاي خوراکي و آشاميدني سازمان غذا و دارو گفت: با توجه به گستردگي مرزها، نياز به کنترل ورود فراورده هاي غذايي قاچاق از اين طريق داريم؛ تهديدات جدي اکنون در حوزه ايمني غذا در بحث بيوتروريسم مطرح است .
حسيني افزود: تهديداتي در حوزه محصولات ژنتيکي دستکاري شده (تراريخته) وجود دارد که سازمان غذا و دارو کنترل جدي بر آنها دارد.وي تصريح کرد: افزودني هاي شيميايي نيز مي توانند در سلامت بطور عمدي تاثير گذار باشند.
حسيني ادامه داد: کشف، شناسايي، پيشگيري از گسترش و قرنطينه از جمله مراحل مبارزه با بيوتروريسم به شمار مي روند که کشف و شناسايي تهديدات صنايع غذايي سال هاست که در کشور آغاز شده است.
گفتني است اين همايش توسط دانشگاه علوم پزشکي ايران با همکاري سازمان غذا و دارو و سازمان پدافند غير عامل کشور، سازمان دامپزشکي، دانشکده علوم انتظامي و ساير مراکز علمي و پژوهشي و اجرايي کشور برگزار گرديد.