• 1399/08/21 - 12:24
  • - تعداد بازدید: 612
  • - تعداد بازدید کنندگان: 612
  • زمان مطالعه: 7 دقیقه
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران:

به مناسبت 14 نوامبر برابر با 24 آبان ماه روز جهاني ديابت

 
روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران -ديابت يک بيماري مزمن و متابوليکي است که با افزايش سطح گلوکز خون (يا قند خون) مشخص مي شود. در افراد ديابتي، يا انسولين ساخته شده توسط بدن کافي نيست و يا اينکه بدن نمي تواند از انسولين ساخته شده به درستي استفاده کند. به هر حال در اين بيماري  بدن نمي تواند  گ

255724.mp3 به مناسبت 14 نوامبر برابر با 24 آبان ماه روز جهاني ديابت


به مناسبت ?? نوامبر برابر با ?? آبان ماه روز جهاني ديابت
 
روابط عمومي معاونت غذا و دارو دانشگاه ايران - ديابت يک بيماري مزمن و متابوليکي است که با افزايش سطح گلوکز خون (يا قند خون) مشخص مي شود. در افراد ديابتي، يا انسولين ساخته شده توسط بدن کافي نيست و يا اينکه بدن نمي تواند از انسولين ساخته شده به درستي استفاده کند. به هر حال در اين بيماري  بدن نمي تواند  گلوکز( قند خون) را از خون به سلول ها برساند.
به همين دليل، سطح قند خون افزايش مي يابد و با گذشت زمان در صورت عدم کنترل ، منجر به آسيب هاي جدي به قلب  و عروق ، چشم ها ، کليه ها و اعصاب مي شود.

به جز انواع ديابت هاي نادر، در اصل ? نوع ديابت داريم : ديابت نوع ? يا " ديابت وابسته به انسولين" ، بيماري مزمن است که در آن پانکراس( لوزالمعده) يا هيچ انسوليني توليد نمي کند و يا مقدار توليد آن بسيار کم است. شايع ترين  نوع ، ديابت نوع ? است که معمولاً در بزرگسالان رخ مي دهد و بدن در برابر انسولين مقاوم مي شود و نمي تواند از انسولين توليد شده استفاده کند و در نتيجه قند خون ، افزايش مي يابد. در سه دهه گذشته شيوع ديابت نوع ? در کشورها به طرز چشمگيري افزايش يافته است. در ديابت بارداري ، در بدن زنان باردار، هورمونهاي مهارکننده انسولين توليد مي شود.
براي افراد مبتلا به ديابت ، دسترسي به درمان هاي مقرون به صرفه ، از جمله انسولين ، براي بقاي آنها حياتي است.
نزديک به پانصد ميليون نفر در سراسر جهان مبتلا به ديابت هستند که اکثريت آنها در کشورهاي کم درآمد و متوسط زندگي مي کنند و سالانه ?.? ميليون مرگ مستقيماً به ديابت نسبت داده مي شود. طي چند دهه گذشته هم تعداد موارد و هم شيوع ديابت به طور فزاينده اي رو به گسترش مي باشد.
 
بر اساس نظرسنجي سازمان بهداشت جهاني، خدمات پيشگيري و درمان بيماري هاي غيرواگير از زمان ابتلا به بيماري همه گير COVID-?? به شدت مختل شده است.  نظرسنجي تأييد کرده است که اين تأثير در سطح جهاني است ، اما قطعاً کشورهاي کم درآمد بيشتر تحت تأثير قرار مي گيرند. اين وضعيت نگراني قابل توجهي را به دنبال دارد زيرا افراد مبتلا به  بيماري هاي غير واگير (NCD  )در معرض خطر بيشتري در مواجهه با بيماري OVID-?? هستند.
در سال ???? توسط سازمان بهداشت جهاني در پاسخ به افزايش نگراني ها در خصوص افزايش تهديدهاي سلامتي ناشي از ديابت ?? نوامبر ، روز جهاني ديابت  (WDD)Worlddiabtesday نامگذاري شد و در سال ???? با تصويب قطعنامه اي اين روز به نام روز رسمي و جهاني ديابت معرفي شد. روز جهاني ديابت، بزرگترين کمپين آگاهي بخشي از ديابت در جهان است  تا ديابت را کاملاً در کانون توجه افکار عمومي و سياسي قرار دهد.  اين کمپين توسط يک آرم دايره آبي نشان داده مي شود که در سال ???? پس از تصويب قطعنامه سازمان ملل در مورد ديابت تصويب شد. دايره آبي نماد جهاني آگاهي از ديابت است و نشان دهنده وحدت جامعه جهاني ديابت در پاسخ به اپيدمي ديابت است. در سال ????  برنامه جهاني روز ديابت بر ارتقا نقش پرستاران در پيشگيري و مديريت ديابت متمرکز است.
با افزايش تعداد مبتلايان به ديابت در سراسر جهان ، نقش پرستاران و ساير کارکنان پشتيباني حرفه اي بهداشت در کنترل تأثير اين بيماري اهميت بيشتري پيدا مي کند.
 
ارائه دهندگان خدمات درماني و دولت ها بايد اهميت سرمايه گذاري در آموزش و پرورش را تشخيص دهند. با تخصص مناسب ، پرستاران مي توانند تفاوت در افراد مبتلا به ديابت را ايجاد کنند. هر ساله ، مبارزات روز جهاني ديابت بر موضوعي اختصاصي متمرکز است که براي يک يا چند سال اجرا مي شود. شعار و موضوع روز جهاني ديابت در سال ???? ، پرستار و ديابت است و توقف ديابت و چاقي تا سال ???? موضوعي است که توافق جهاني آن را مورد هدف قرار داده است.
هدف اين کمپين،  افزايش آگاهي جهاني در مورد نقش مهمي که پرستاران در حمايت از افراد ديابتي ايفا مي کنند ، مي باشد  زيرا نقش پرستاران در ايجاد تفاوت در ديابت نقشي مهم تلقي مي شود.
در حال حاضر بيش از نيمي از نيروي کار بهداشت جهاني را پرستاران تشکيل مي دهند. آنها کارهاي برجسته اي انجام مي دهند تا از افرادي که با طيف گسترده اي از نگراني هاي بهداشتي زندگي مي کنند حمايت کنند. افرادي که يا مبتلا به ديابت هستند يا در معرض خطر ابتلا به اين بيماري هستند نيز به حمايت پرستاران احتياج دارند.
 
COVID-?? يک ويروس کرونا ويروس جديد و بالقوه جدي است. سازمان بهداشت جهاني (WHO) شيوع COVID-?? را يک وضعيت اضطراري بهداشت عمومي اعلام کرده و موجب نگراني بين المللي مي شود. بيش از ?? ميليون نفر در سراسر جهان آلوده شناخته شده اند.
 
ويروس هاي کرونا وجود دارد ، از سرماخوردگي گرفته تا ويروس هاي بسيار جدي تر مانند سندرم تنفسي حاد شديد (SARS) و سندرم تنفسي خاورميانه (MERS). آنها ويروس هايي هستند که از حيوانات به افراد منتقل شده اند. در موارد شديد ، ويروس هاي کرونا مي تواند باعث عفونت در ريه ها (ذات الريه) ، نارسايي کليه و حتي مرگ شود.در حاليکه در حال حاضر هيچ واکسني عليه COVID-?? وجود ندارد.
 
دکتر مهري محمدي کارشناس مسئول بررسي تجويز و مصرف منطقي دارو در ادامه افزود : با توجه به بحران کرونا در سال جاري،بايد اذعان داشت افراد مسن و افرادي که از قبل تحت شرايط پزشکي قرار دارند (مانند ديابت ، بيماري قلبي و آسم) در معرض بيماري شديد با ويروس COVID-?? آسيب پذيرتر هستند. هنگامي که افراد ديابتي به عفونت ويروسي مبتلا مي شوند ، به دليل نوسانات در سطح گلوکز خون و احتمالاً وجود عوارض ديابت ، درمان دشوارتر مي شود و به نظر مي رسد اين امر دو دليل داشته باشد. اولاً ، سيستم ايمني بدن به خطر مي افتد  و مبارزه با ويروس را دشوارتر مي کند و احتمالاً منجر به دوره نقاهت طولاني تر مي شود. ثانياً ، ويروس ممکن است در محيطي با افزايش گلوکز خون رشد کند.
لذا بيماران مبتلا به ديابت ، بايد بطور مداوم بيماري خود را کنترل کرده تا دچار شرايط عفونت ويروسي نشوند. وي اظهار داشت: اگر ديابت کنترل نشود و نوسان قند خون  را داشته باشد ، فرد در معرض مشکلات ناشي از ديابت قرار مي‌گيرد و  بيماري قلبي و ساير بيماري‌ها نيز در کنار ديابت، احتمال شدت بيماري در اثر ابتلا به کرونا را مانند ساير بيماري‌هاي مسري، بالا مي برد زيرا توانايي بدن در مبارزه با عفونت کاهش يافته است.
بيماري‌هاي واگيردار در افراد مبتلا به ديابت باعث افزايش التهاب يا ورم داخلي نيز مي‌شود، علت اين عارضه با بالا بودن قند خون بوده و هر دو منجر به بروز عوارض شديدتر مي‌شود و لازم است به کنترل قند خون بيشتر توجه شود و  اگر در فردي علائمي شبيه به آنفلوآنزا مثل تب، سرفه يا تنگي نفس مشاهده شد، حتما با پزشک مشورت شود.
توصيه مي شود اين بيماران به اندازه کافي آب و مايعات مصرف کرده و تهيه تجهيزات ديابت (مانند نوار تست قند خون و در صورت امکان نوار کتون ادرار) و داروهاي مصرفي را مديريت و نياز دارويي خود را از قبل پيش بيني کنند.
با توجه به همزماني کرونا و آنفلوآنزا  با توجه به اينکه در بيماران مبتلا به ديابت  آنفلوآنزاي فصلي بيماري جدي¬‌تري است، رعايت تمام نکات ايمني براي مبارزه با بيماري‌هاي عفوني مهم و در پيشگيري از بروز اين ويروس اهميت دوچندان دارد.
 
علاوه بر اينکه رعايت کامل دستورالعمل هاي بهداشتي شستشوي مرتب دست¬‌ها و پوشاندن دهان هنگام عطسه و سرفه با آرنج يا دستمال و استفاده از ماسک  و رعايت فاصله اجتماعي براي بيماران مبتلا به ديابت جداً  مورد تأکيد است ، لازم است به کاهش وزن و رعايت الگوي صحيح غذايي  ، عدم استعمال دخانيات، اجتناب از اضطراب و استرس ، شيوه درست زندگي  وداشتن اطلاعات و آگاهي به روز از قوانين بيماري ديابت ، توجه ويژه اي داشته باشند. همچنين افرادي که از انسولين استفاده مي کنند  لازم است از صحت عملکرد دستگاههاي سنجش قند خون اطمينان حاصل کنند  .
تهيه کننده دکتر مهري محمدي کارشناس مسئول بررسي تجويز و مصرف منطقي دارو دفتر تحقيق و توسعه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي ايران
  • گروه اخبار : اخبار
  • کد خبر : 255724
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings