دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
  • درباره ما
  • مدیریت غذایی و آرایشی
  • مدیریت دارویی
  • مدیریت آزمایشگاه
  • تحقیق و توسعه
  • مدیریت تجهیزات پزشکی
  • فرآورده های طبیعی، سنتی و مکمل

معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران ملاحظات و مخاطرات مصرف گیاهان دارویی پرکاربرد در پیشگیری و بهبود سرماخوردگی

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۸/۱۳ | 



ملاحظات و مخاطرات مصرف گیاهان دارویی پرکاربرد در پیشگیری و بهبود سرماخوردگی

 
نقش مفید گیاهان دارویی و استفاده از آنها در پیشگیری و بهبود علائم سرماخوردگی حائز اهمیت می‌باشد.
به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو دانشگاه ایران : همزمان با کاهش دمای هوا در فصول سرد و به واسطه عواملی نظیر مجاورت بیشتر افراد در محیط‌های سربسته و ... شیوع بیماری سرماخوردگی افزایش یافته و این بیماری به ظاهر ساده می‌تواند باعث اختلال در کار و زندگی روزمره شما شود و این مشکل می‌تواند بارها در طول فصول سرد سال تکرار شود.
 
به گفته کارشناس اداره نظارت بر فرآورده های طبیعی سنتی و مکمل های معاونت غذا و دارو دانشگاه ایران در فصول سرد سال در صورت انجام برخی موارد نظیر تخلیه بینی و شستشوی آن با سرم‌های شستشو، گرم نگه داشتن بدن و استراحت کافی، غرغره با محلول ولرم آب و نمک و تغذیه مناسب می‌توانید از شدیدتر شدن سرماخوردگی جلوگیری کرده و سریع تر به روال عادی زندگی برگردید. علاوه بر موارد مذکور، نقش مفید گیاهان دارویی و استفاده از آنها در پیشگیری و بهبود علائم سرماخوردگی نیز حائز اهمیت می‌باشد. ولیکن به دلیل امکان بروز تداخلات دارویی، موارد منع مصرف، عوارض جانبی احتمالی و ... پیش از اقدام به مصرف آنها حتما با دکتر داروساز یا پزشک خود مشورت نمایید.
در ادامه چند مورد از گیاهان دارویی پرکاربرد به عنوان عامل کمکی در درمان سرماخوردگی و علائم آن با تمرکز بر ملاحظات و مخاطرات مصرف ذکر خواهد شد.
آویشن:
آویشن یکی از جنس‌های خانواده نعنا می‌باشد که در ایران دارای 18 گونه ی به ثبت رسیده است و با اسامی مختلفی نظیر "صَعتر"، "آبشَن"، "کَهلیک اوتی"  و ... می‌شود. آویشن‌ها گیاهان چندساله‌ای هستند که به اشکال بوته‌ای، بالشتکی با فرم افراشته و ارتفاع کمتر از 50 سانتیمتر دیده می‌شوند. ساقه آنها چهارگوش یا با مقطع گرد و معمولا پوشیده از کرک است. برگها معمولا پوشیده از کرک و گل آنها به رنگ‌های سفید، صورتی، ارغوانی، قرمز یا بنفش بوده و در انتهای شاخه‌ها دیده می‌شود.
آویشن وحشی (Wild Thyme) یکی از گونه‌های مورد استفاده آویشن  Thymus serpyllum L. است که عموما اندام هوایی خشک شده یا تازه گیاه به صورت خوراکی برای درمان سرفه و برونشیت به روش دم کرده یا سایر فرآورده‌های طبیعی استاتدارد شده استفاده می‌شود. مقدار متوسط مصرف روزانه این گیاه نیز حدود 4 گرم است.
تاکنون هیچ گونه عارضه جانبی مضر و خطرناک ناشی از مصرف به جای مقادیر درمانی گیاه مزبور شناسایی نشده است. ولیکن در خصوص مصرف درازمدت و همچنین مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی رعایت موارد احتیاط ضروری است.
اکیناسه (سرخارگل):

گونه‌های مختلف جنس Echinaceae متعلق به خانواده کاسنی می‌باشد. گیاهان جنس اکیناسه، علفی، چندساله به ارتفاع تا 45 سانتیمتر، دارای برگ‌های تنک، بزرگ و منفرد، متقابل یا متناوب، سرنیزه‌ای تا خطی و گل‌های زبانه‌ای به رنگ قرمز و گاه سفید هستند.
 گیاهان این جنس بومی مرکز و شرق ایالات متحده بوده و در اروپا و بعضی نقاط ایران به صورت کاشته شده یافت می‌شود.
بخش مورد استفاده از گیاهان این جنس بسته به نوع گونه مورد استفاده می‌تواند شامل ریشه، برگ و گیاه کامل در مراحل مختلف رشد باشد. به عنوان مثال اندام هوایی گیاه Echinacea purpurea (L.) Moench به صورت خوراکی برای درمان کمکی سرماخوردگی معمولی، سرفه/برونشیت، تب همراه با سرماخوردگی، عفونت‌های مزمن دستگاه تنفسی، التهاب دهان و گلو، کاهش استعاداد ابتلاء به عفونت و ریشه گیاه  Echinacea pallida (Nutt.) Nutt  به عنوان داروی کمکی در تب همراه با سرماخوردگی و عفونت‌های شبه آنفولانزا استفاده می‌شود.
مصرف گیاهان و فرآورده‌های طبیعی جنس اکیناسه در صورت وجود بیماری‌هایی نظیر مولتیپل اسکلروزیس (MS)، بیماری‌های بافت کلاژن، ایدز و دیگر بیماری‌های خودایمنی ممنوع می‌باشد. همچنین مصرف این گیاه در دوران بارداری ممنوع است.
 
تداخلات دارویی مصرف همزمان گیاهان و فرآورده‌های طبیعی جنس اکیناسه با داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی نظیر Basiliximab، آزاتیوپرین، کورتیکواستروئیدها، سیرولیموس، تاکرولیموس و ... می‌تواند مخاطره‌آمیز باشد. بنا بر این ضروری است از مصرف همزمان آنها خودداری شود.
 
پنیرک: