دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
  • درباره ما
  • مدیریت غذایی و آرایشی
  • مدیریت دارویی
  • مدیریت آزمایشگاه
  • تحقیق و توسعه
  • مدیریت تجهیزات پزشکی
  • فرآورده های طبیعی، سنتی و مکمل

ظروف یکبار مصرف مناسب جهت غذاهای داغ نظیر حلیم و آش را بیشتر بشناسیم

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۳/۹ | 
 
به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران : از آنجایی که در ایران نذری دادن در برخی ماه های مذهبی سال مانند محرم و صفر و رمضان یکی از مهم ترین رسوم و توصیه های دینی محسوب میشود لذا لزوم آگاهی از انواع ظروف یکبار مصرف و نحوه استفاده از آنها در این ماه ها بسیار بیشتر از قبل احساس میشود.
تندهوش کارشناس اداره نظارت بر مواد غذایی آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو پیرامون انواع ظروف یکبار مصرف گفت:از آنجایی که ایران جزو پنج کشور اول مصرف کننده پلاستیک در جهان می باشد شاهد بازاری گسترده  ای در تولیدات مختلف از این ماده شیمیایی هستیم. 
 وی ضمن اشاره به فرارسیدن ماه مبارک و پرفیض رمضان و استقبال مردم از حلیم ، آش و ...، افزود : متاسفانه عرضه این مواد غذایی به صورت داغ در ظروف پلاستیکی یکبار مصرف صورت می گیرد. همچنین شاهد استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی در قالب توزیع نذری و فروش مواد غذایی ویژه هستیم که به عقیده کارشناسان بهداشت و محیط زیست، این گروه از ظروف سرطان زا بوده و با انتقال 118 نوع بیماری سلامت مصرف کننده را تهدید می کند.
لیوان یکبار مصرف، خرید شله زرد،حلیم ، آش رشته و سایر غذهای سفارشی که طبخ و سرو آن به صورت گرم انجام می شود، در روزهای آغازین ماه رمضان همگی در ظروفی است که با وجود آرایش سفره افطار تهدیدی برای سلامت اعضای خانواده محسوب میشود.
تند هوش عنوان کرد : درکنار مصرف شخصی خانوارها، توزیع مواد غذایی در میهمانی ها و نذری ها در رستورانها ، تالارها و غذاخوری ها موجب شده است،تمامی ذخیره سلامت جسمی روزه داران با مواد سرطان زای ظروف یکبار مصرف هدر رفته و در نهایت انواع بیماری ها را نیز به دنبال داشته باشد.
علائم اختصاری : معانی گسترده
در ادامه کارشناس اداره غذا پیرامون علائم اختصاری قید شده روی ظروف یکبار مصرف گفت : شاید تاکنون بدون توجه به علائم اختصاری قید شده روی ظروف یکبار مصرف به فروشگاهی مراجعه و خرید کرده باشید، اما با کمی توجه بیشتر می بینید این ظروف، بخصوص انواع پلاستیک آن، در بدنه یا کف  علائمی دارند که می تواند بیانگر نوع کاربرد هریک از آنها درشرایطی متفاوت باشد:
PP5: یکی از این علائم که با حروف اختصاری PP نشان داده شده مربوط به ظروف پلی پروپیلن است که برای جابه جایی فرآورده های غذایی داغ از قبیل آش و حلیم با دمای بالاتر از 60 درجه سانتیگراد استفاده می شود.
 بد نیست بدانیم این ظروف همچنین برای بسته بندی فرآورده های لبنی مانند ماست،خامه و پنیر نیز استفاده میشوند، چون در مراحل تولید این خوراکیها ممکن است ماده اولیه با درجه حرارت بالا وارد آنها شوند و باقی مراحل تولید به زمان دیگری موکول شود.
            PE: علامت حک شده دیگر روی ظروف یکبار مصرف،علامت  PE میباشد که مخفف پلی اتیلن است.این علامت که معمولا روی ظروف یکبار مصرف سفید رنگ حک میشود شرایطی همانند علامت PP دارد که میتوان از آن برای محصولات غذایی با حرارت بالا (حرات معمول طبخ)بهره برد.
PS:علامت PS نشانگر ظروف پلی استایرن بوده و بیانگر آن است که این ظروف تنها برای فرآورده های غذایی در دمای عادی و کمتر از 60 درجه سانتی گراد قابل استفاده هستند و نمی توان از آنها برای نوشیدنی های داغ مانند چای، شیر و قهوه ، فرآورده های غذایی با دمای بالا و فرآورده های خوراکی چرب مانند کره و مارگارین استفاده کرد.
EPS:  (  poly styrene foam )این علامت که به معنی ظروف یکبار مصرف پلاستیکی فوم دار است، به خریداران اطلاع می دهد این ظروف نباید درجه حرارت بالاتر از 60 درجه را تجربه کنند زیرا برای سلامت بدن بسیار مضر هستند. این در حالی است که اگر خبری از حروف اختصاری در ظرف مورد نظرتان نبود می توانید به رنگ آنها نیز توجه داشته باشید.
ظروف یکبار مصرف پلاستیک که رنگی شفاف دارند صرفا برای غذاهای سرد و دمایی کمتر از 60 درجه مناسب بوده و نمی توان از آنها برای غذاها داغ استفاده کرد چون برای تولید این ظروف باید از ماده ای به نام لایزر استفاده شود که در مقابل حرارت ناپایدار بوده و بسادگی در خوراکی یا غذای شما حل خواهد شد. این در حالی است که ظروف سفید رنگ برای غذاهای گرم مناسبتر است ولی فراموش نکنید این ظروف هم برای غذاهایی مانند آش، حلیم یا نوشیدنی های داغ توصیه نشده است و درباره استفاده از آنها باید احتیاط کرد.
علامت بازیافت اگر در ته این ظروف درج شده باشد و در جهت عقربه های ساعت باشد نشان از این است که ظروف فوق از مواد اولیه پلیمری دست اول تهیه شده است .
چنانچه جهت فلاش ها برخلاف جهت عقربه های ساعت باشد یعنی اینکه در ترکیب ظرف از مواد بازیافتی استفاده شده است .
* بسته بندی مواد غذایی به طور کلی در ظروف PVC  ( پلی وینیل کلراید) ممنوع می باشد. زیرا منجر به آزاد شدن ترکیبات کلر (بعنوان ماده ای مضر برای سلامتی) میشود.
درخصوص ظروف گیاهی زیست تخریب پذیر هم باید دقت کرد که تقلبی نباشند و چنانچه لایه نازک PE در قسمت داخلی آن باشد، هنگام سرو کردن غذاهای گرم و نوشیدنی های داغ با مشکل مهاجرت مونومرهای این لایه به غذا مواجه خواهیم شد.
ضمنا درج شماره پروانه ساخت بر روی ظروف بررسی شود. در این ظروف ، شماره پروانه ساخت زیر لوگوی سیب سلامت سازمان غذا و دارو بایستی بصورتی خوانا و یا بصورت حک شده در کف ظروف یکبار مصرف قابل مشاهده باشد.
 
 


CAPTCHA code
دفعات مشاهده: 333 بار   |   دفعات چاپ: 12 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر