دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
  • درباره ما
  • مدیریت غذایی و آرایشی
  • مدیریت دارویی
  • مدیریت آزمایشگاه
  • تحقیق و توسعه
  • مدیریت تجهیزات پزشکی
  • فرآورده های طبیعی، سنتی و مکمل

نشان ایمنی و سلامت بر روی فراورده های غذایی و آشامیدنی علاوه بر نشان سالم و ایمن بودن نشان دهنده خاصیت تغذیه ای مناسب و سلامت

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۶/۱۲/۲۷ | 
به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو دانشگاه ایران : نشان ایمنی و سلامت برروی برچسب محصولاتی درج میشود که علاوه بر سالم و ایمن بودن دارای یک یا چند خاصیت تغذیه ای مناسب وسلامت بخش مثل غنی شدن با املاح و ویتامین ها ،کم بودن میزان چربی ونمک و نداشتن افزودنی های مصنوعی و شیمیایی و..... باشند.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران پیرامون نشان ایمنی و سلامت گفت : نشان ایمنی و سلامت برروی برچسب محصولاتی درج میشود که علاوه بر سالم و ایمن بودن دارای یک یا چند خاصیت تغذیه ای مناسب وسلامت بخش مثل غنی شدن با املاح و ویتامین ها ،کم بودن میزان چربی ونمک و نداشتن افزودنی های مصنوعی و شیمیایی و..... باشند.
 
 وی  پیرامون فرآورده های غذایی ایمن و سالم افزود : فرآورده های غذایی ایمن و سالم  فرآورده ای است که از مواد اولیه سالم و در شرایط خوب بهداشتی تولید و عرضه شده  وعلاوه بر حداقل ویژگیهای مورد انتظار و خواص ذاتی خود ،دارای ویژگیهایی است که در ارتقاء ایمنی و سلامت مصرف کننده موثر میباشد.
همچنین  معاون غذا و دارو در خصوص نشان ایمنی و سلامت عنوان کرد، نشان ایمنی و سلامت درراستای اهداف وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی در خصوص موارد بیان شده وبه منظور تشویق تولید کنندگان برای تولید محصولات  سالم تر غذایی و آشامیدنی و همچنین ایجاد رقابت سالم بین تولید کنندگان این محصولات ،طرح اعطاء نشان ایمنی و سلامت تهیه و تدوین گردیده است .
نشان ایمنی و سلامت از سوی این وزارتخانه به فراورده هایی غذایی  وآشامیدنی ایمن و سالمی که الگوی سلامت و ایمنی را رعایت نموده اند اعطاء میشود و نگاره آن ”سیب سبز رنگ همراه با علامت تیک و عبارت ایمنی و سلامت“بوده که نماد سلامت بوده و دارندگان نشان میتوانند نگاره آن را روی برچسب محصولات خود درج نمایند.
برچسب گذاری فراورده های غذایی و آشامیدنی
برچسب گذاری مواد غذایی عبارت است از کلیه تصاویر و اطلاعاتی که برروی بسته بندی محصول نوشته و چاپ میشود. از جمله موارد ضروری در آگاهی دادن به خریدار در هنگام خرید است ،چرا که این حق مسلم خریدار است تا از محتوی آن چه میخرد ،آگاهی کامل داشته باشد. الزامات برچسب گذاری برای کلیه مواد غذایی ست که حاوی مطالب زیر به صورت واضح ،خوانا و پاک نشدنی باشند
· نام و نام تجاری محصول
· شماره پروانه بهداشتی ساخت یا شناسه نظارت بهداشتی همراه با لوگوی سازمان غذا ودارو
· تاریخ تولید و انقضا مصرف
· وزن خالص
· سری ساخت
· شرایط نگهداری
· نحوه مصرف
· ترکیبات یا مواد تشکیل دهنده
· نام و نشانی تولید کننده یابسته بندی کننده
· جدول ارزش غذایی -نشانگررنگی تغذیه ای
نام و نام تجاری محصول :
دراین قسمت نام و هویت ماده غذایی ذکر میشود
.به عبارت دیگردر این قسمت محصول به خریدار
معرفی می گردد.
تاریخ تولید وانقضاء :
دراین بخش زمان تولید محصول غذایی و تاریخی که محصول در آن تاریخ منقضی می شود ذکر می گردد. مصرف محصول غذایی که تاریخ انقضای آن گذشته است خطرناک می باشد و ممکن است مسمومیت های غذایی جدی را به همراه داشته باشد.
سری ساخت :
هر واحد بسته بندی باید دارای شماره ای مبین بهر آن محصول باشد ،به این شماره سری ساخت می گویند .در صورتی که در یک محصول غذایی مشکل خاصی وجود داشته باشد امکان پیگیری آن بهر با این شماره امکان پذیر است.
در آخر وی به توضیح پیرامون بهداشتی ساخت پرداخت و عنوان کرد :پروانه ساخت هر محصول غذایی و آشامیدنی ،و ارایشی و بهداشتی در واقع به مجوزی اطلاق میشود که برای هر محصول غذایی با ترکیب ،میزان مواد اولیه و ویژگیهای معین فرمول ساخت تایید شده توسط وزارت بهداشت ،صادر میگردد. این مدرک مجوز نهایی وزارت بهداشت برای تولیدفراورده های غذایی ،آرایشی وبهداشتی بوده و هر کالای دارای پروانه مذکور مجاز به عرضه و مصرف می باشد. اداره نظارت به عنوان زیرمجموعه ای از معاونت غذا ودارو دانشگاه علوم پزشکی استان ،صدور این مجوز را عهده دار می باشد. درج شماره پروانه ساخت برروی محصولات ،اطمینان ایمنی و سلامت محصول را به مصرف کنندگان می دهد.
تمامی محصولات غذایی که مجوز تولید از سازمان غذا ودارو دریافت میکنند دارای شماره پروانه بهداشتی ساخت میباشند که این شماره با آرم سازمان غذا ودارو(آرم زیر) برروی برچسب محصولات غذایی درج میگردد .
 
وزن خالص :
برای مایعات به صورت لیتر و یا میلی لیتر و برای جامد بر حسب گرم یا کیلو گرم بیان میشود.
شرایط نگهداری :
این بخش خریدار را راهنمایی میکند که محصول غذایی خریداری شده را در چه شرایط دمایی و رطوبتی نگهداری نماید.
ضوابط مربوط به تصاویر و عبارات برچسب
تمامی عبارات درج شده بر روی برچسب فراورده از قبیل اطلاعات مربوط به محصول و تولید کننده وغیره باید واقعی باشد.
اجزا تشکیل دهنده باید واقعی بوده و مقدار ذکر شده برای هر جز نیز صحیح باشد در غیر این صورت تقلب شناخته شده و غیر مجاز است.
ادعاهای سلامتی بخش
هرگونه ادعا مبنی بر پیشگیری ،تسکین ،معالجه ویا درمان یک بیماری ،اختلال و یا حالت فیزیولوژیکی برای محصولات غذایی ممنوع است بجز در موارد زیر
· ادعا های سلامتی بخش محصولات پروبیوتیک
· ادعاهای سلامتی بخش محصولات فراسودمند
· ادعاهای تغذیه ای مربوط به آرد سمولینا
 
اظهارات اخطاری  پیرامون نشان ایمنی و سلامت شامل موارد ذیل می باشد:
درخصوص غذاهای حساس و فاسد شدنی : نگهداری در یخچال ،ذکرشرایط انجماد
درخصوص نوشابه های ورزشی و انرژی زا :هشدار وجود کافئین و جینسینگ
درخصوص محصولات حاوی شیرین کننده های مصنوعی مانند آسپارتام (هشدار درمورد بیماران فنیل کتونوری)
دکتر ولایی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران ضمن عنوان اینکه نشانگر رنگی تغذیه ای در انتخاب مواد غذایی مناسب کمک میکند،گفت : نشانگر رنگی تغذیه ای اطلاعات مرتبط با میزان نمک ،چربی کل ،اسیدهای چرب ترانس ،قند را نشان میدهد که رنگ سبز آن نشان دهنده میزان اندک  ماده غذایی ،زرد نشان دهنده اخطار و احتیاط و قرمز نشان دهنده میزان بالا ماده غذایی در ترکیب محصول میابشد.
درادمه معاون غذا و دارو به تعریف برچسب گذاری غذا  پرداخت.برچسب گذاری غذا اصلی ترین وسیله تبادل اطلاعات مابین تولید کننده و فروشنده غذا از طرفی و با خریدار و مصرف کننده از سوی دیگر است. برای انتخاب صحیح در هنگام خرید،مصرف کننده به اطلاعات شفاف ،دقیق ودرست در مورد غذا دارد.
 


CAPTCHA code
دفعات مشاهده: 465 بار   |   دفعات چاپ: 17 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر